Upozorenje Googlea: Pojedini računi bit će trajno obrisani zbog sigurnosnih razloga

0
Radiosarajevo.ba
Upozorenje Googlea: Pojedini računi bit će trajno obrisani zbog sigurnosnih razloga
Foto: zumapress / Ilustracija

Google je najavio primjenu nove politike za neaktivne račune, koja će uskoro stupiti na snagu, a prema tim pravilima, kompanija će započeti s brisanjem određenih računa radi poboljšanja sigurnosti.

S obzirom na to da neaktivni računi predstavljaju potencijalnu prijetnju za sigurnost podataka, Google je poslao upozorenje korisnicima Gmaila i Google Drivea čiji su računi neaktivni, da prijeti trajno brisanje.

Nova pravila, koja stupaju na snagu početkom decembra, primjenjuju se na račune koji nisu korišteni minimalno dvije godine. Google će poslati upozorenja korisnicima prije trajnog brisanja, obavještavajući ih o sudbini njihovih neaktivnih računa.

Zvizdić i Ademović u Istanbulu: Važni razgovori o rezoluciji o Srebrenici s turskim liderima

Zvizdić i Ademović u Istanbulu: Važni razgovori o rezoluciji o Srebrenici s turskim liderima

Nakon brisanja, povrat podataka više neće biti moguć, stoga je važno da korisnici budu svjesni potencijalnih rizika i poduzmu potrebne korake kako bi sačuvali svoje podatke.

Ova politika ne odnosi se na posebne uređaje povezane s računima, već isključivo na same račune. Izuzeci uključuju situacije u kojima su na YouTubeu s takvih računa objavljeni videozapisi, čime se izbjegava brisanje računa čak i ako su neaktivni godinama, pišu Nezavisne novine.

Važno je napomenuti da nova pravila vrijede isključivo za privatne Googleove račune, a ne obuhvataju profile povezane sa školama, kompanijama i drugim organizacijama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije