U pripremi je novi pametni sat i operativni sistem

0
Radiosarajevo.ba
U pripremi je novi pametni sat i operativni sistem
Foto: EPA-EFE / Društvene mreže Facebook

Glasine o hardveru koji razvija Facebook najviše su vezane za pametne naočale na kojima navodno radi Zuckerbergova kompanija, ali prema posljednjim informacijama, čini se da pripremaju još jedan projekt.

Nije riječ ni o smartphoneu o kojem se godinama pisalo, već o - pametnom satu.

Facebook Watch na tržištu bi se mogao pojaviti već sljedeće godine, a trenutno nije poznat partner s kojim bi Facebook krenuo u njegovu proizvodnju.

Previše detalja o samom proizvodu još nije poznato,  spominje se kako bi ga trebala pokretati neka verzija Androida, odnosno vjerojvatno Wear OS. Njihov bi se uređaj, kao i većina trenutačno dostupnih pametnih satova, fokusirao na tri stvari - komunikaciju, tj. poruke, zdravlje i fitness. Nije teško pretpostaviti da će, kada je komunikaciju u pitanju, fokus biti na njihovim komunikacijskim platformama - WhatsAppu i Messengeru, pa bi možda mogli razviti neke opcije prilagođene tim aplikacijama, piše Zimo.

Društvene mreže Facebook - undefined

Foto: EPA-EFE: Društvene mreže Facebook

Pored integracije s Messengerom i WhatsAppom, izvještaj baziran na informacijama četiriju osoba koje rade na tom projektu kaže kako će se Facebook Watch moći povezati s drugim servisima i hardverom kompanija za fitness poput Pelotona za praćenje aktivnosti i zdravstvenog stanja. To bi vjerovatno značilo da će korisnici s Facebookom dijeliti još više podataka nego što to čine sada.

Jasno, Zuckerbergova kompanija nije baš oličenje privatnosti pa, osim što znaju sve o svojim korisnicima (kada su i gdje rođeni, ko su im prijatelji, gdje izlaze, gdje studiraju, kakvi su im interesi itd.), sada bi mogli imati pristup i novim podacima o zdravlju i fizičkoj aktivnosti korisnika.

Bit će zanimljivo vidjeti koliko bi se ljudi moglo odlučiti na kupovinu takvog sata te davanje još veće količine svojih privatnih podataka Facebooku. Također, čini se kako Zuckerberg već priprema teritorij za buduće nosive uređaje svoje kompanije jer, prema istim informacijama, Facebook već razvija i poseban operativni sistem namijenjen pametnim satovima. Prvi takav sat koji će pokretati Facebookov hardver i softver možemo očekivati u drugoj polovini 2023. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije