Sve je veći interes za Starlink svemirskim internetom

0
Radiosarajevo.ba
Sve je veći interes za Starlink svemirskim internetom
Twitter / Starlink

SpaceX nastavlja s masovnim slanjem svojih satelita Starlink u svemir.

Na simbolički “Dan Zvjezdanih ratova” u svemir poletjelo još 60 satelita i to samo nekoliko dana nakon što je lansirana posljednja grupa satelita. Od početka marta SpaceX je lansirao čak 420 satelita u svemir te je sve bliži dan kada će se putem njih na internet povezivati stotine hiljada, a možda i milioni ljudi.

Kako je Musk više puta naglašavao, njegov satelitski internet nije namijenjen svima te njegovo korištenje nije potrebno na područjima koja su dobro pokrivena optičkim i mobilnim internetom. Zato bi Starlink trebao biti spas za one koji nemaju pristup mreži ili im je pristup internetu prespor, a takvih je i dalje jako veliki broj diljem svijeta. Ipak, kako svemirski internet neće biti jeftin, mnogima će biti u teoriji dostupan, ali ga neće moći priuštiti, piše Zimo.

Koliki je interes za Starlink najbolje govore podaci koje je ove sedmice objavio SpaceX i prema njima više od 500 hiljada ljudi prednaručilo je njihov hardver koji uključuje router i receiver. Komentaričući taj broj na Twitteru, Musk je napisao kako će najvjjerovatnije svi oni dobiti pristup Starlinku te je naglasio kako očekuju izazove s uslugom kada broj korisnika dosegne nekoliko miliona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije