Svaka čast: Videoigra koju su napravili Bosanci osvojila prestižnu nagradu

0
FENA
Svaka čast: Videoigra koju su napravili Bosanci osvojila prestižnu nagradu
Foto: Facebook / Ivan Ramadan i Amar Zubčević nakon osvajanja nagrade na prestižnom festivalu

Na ovogodišnjem sajmu video igara Reboot Infogamer u Zagrebu, sarajevski studio A.I. Interactive predstavio je novu igru WanderHearth i u takmičenju osvojio glavnu nagradu za najbolju Indie igru 2023.

U konkurenciji je bilo 18 izabranih igara iz Hrvatske, Srbije, BiH i Crne Gore.

Reboot InfoGamer jedan od najvećih gaming sajmova i festivala.

Nedjelja i crno-bijeli svijet: Prošetajte s nama ulicama Sarajeva ove kišne večeri

Nedjelja i crno-bijeli svijet: Prošetajte s nama ulicama Sarajeva ove kišne večeri

Iza studija A.I. Interactive stoje Amar Zubčević i Ivan Ramadan iz Sarajeva. Studio uspješno posluje od 2019. godine. Ivan Ramadan je autor više kratkih animiranih filmova koji su nagrađeni s više od 20 nagrada širom svijeta.

"Sajam Reboot Infogamer u Zagrebu je dio Reboot konferencije za razvoj video igara koja se održava u Dubrovniku i najveći je ovakav sajam u cijelom regionu. Svake godine ove događaje posjeti veliki broj posjetilaca kao i profesionalaca iz oblasti razvoja video igara iz cijelog svijeta.

We won the award for the best indie game at Reboot Infogamer 2023 in Zagreb for our new title WanderHearth. It is a PC...

Posted by AI Interactive on Tuesday, November 14, 2023

U konkurenciji su bile video igre iz regiona koje su trenutno u različitim fazama razvoja a zanimljivo je da su u finalni krug prošla dva tima iz BiH, A.I. Interactive i Moonrelic studio", kazao je Ivan Ramadan.

Pojasnio je da je Indie skraćenica od “independent” što su ustvari vlastite video igre iz nezavisnih produkcija i obično su to projekti manjeg obima ali zanimljivog i drugačijeg sadržaja od velikih komercijalnih igara.

Govoreći o nagrađenoj igri, Ramadan je kazao da je WanderHearth druga igra A.I. Interactive studija a namijenjena je za PC platformu. Radi se o kombinaciji tower defence, roguelike i city builder žanrova, gdje su tornjevi ustvari pokretne kuće na nogama. Kuće su inspirisane bosanskim planinskim kolibama - katunima i kućom baba yage iz slavenske mitologije.

Priča je smještena u postapokaliptični svijet kojeg su ljudi pretjeranom eksploatacijom posebnog lemeš kamena doveli do katastrofe. Tokom igre igrač će postepeno birati dva puta - jedan u kojem do kraja uništi stvorenja napravljena od lemeša ili drugi u kojem nauči živjeti u skladu sa njima.

Naziv lemeš preuzet je od naše riječi za oštricu pluga.

We won the award for the best indie game of Infogamer 2023!! 🥳 See you at Reboot in Dubrovnik! Amar Zubcevic AI Interactive

Posted by Ivan Ramadan on Sunday, November 12, 2023

Prvi uspjeh studio A.I. Interactive je ostvario 2019. godine sa svojom igrom The Enchanted World koja je bila predstavljena na Apple Eventu iste godine, a izašla je na Apple Arcade platformi kao jedan od prvih naslova. The Enchanted World preuzeta je više od 600.000 puta i do sada je još uvijek najuspješnija bh. video igra. Takođe, svaki iPhone uređaj u cijelom svijetu u Apple prodavnicama imao je demo ove igre.

The Enchanted World će uskoro biti dostupna i na iOS i Android store-ovima.

Nova verzija WanderHeartha biće predstavljena na Reboot konferenciji u Dubrovniku u aprilu 2024. gdje će takođe biti u konkurenciji za izbor najbolje igre. WanderHearth bi trebao biti u early access verziji na Steam platformi za distribuciju igara do kraja iduće godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije