Spoj fenomenalnog i očajnog: Videoigra Dragon's Dogma 2 na tržištu

0
Radiosarajevo.ba
Spoj fenomenalnog i očajnog: Videoigra Dragon's Dogma 2 na tržištu
Foto:Printscreen / Naslovna slika Dragon's Dogme 2

Priča i pojedini likovi sjajno su elaborirani, kao i sustav najma pijuna i razvoja glavnih protagonista, no tehničke nesavršenosti i mikrotransakcije ostavljaju gorak okus u ustima.

U ovoj RPG avanturi igranoj iz trećeg lica zauzimamo ulogu junaka čija je sudbina lov na zmaja koji terorizira njegov svijet, no amnezija i politička previranja u borbi za prijestolje koje mu pripada otežavaju taj put.

U videoigri nam pomažu pijuni, odnosno pratitelji, među kojima glavnoga sami kreiramo, a druge možemo unajmiti i otpustiti kako nas je volja, imajući na umu njihove individualne talente i razine sposobnosti koje treba dobro balansirati da bi nam družina bila potpuna.

Naoružajte se strpljenjem: Duge kolone vozila na ovim graničnim prijelazima

Naoružajte se strpljenjem: Duge kolone vozila na ovim graničnim prijelazima

Pritom je moguće iznajmljivati svoje pijune drugim igračima, čime ostvarujemo mogućnost dobivanja sitnih znakova zahvalnosti koji će nam u kasnijoj igri dobro doći.

Već na početku Dragon's Dogme 2 razveselila nas je zaista elaborirana mogućnost prilagodbe ne samo vlastitoga lika, nego i našeg primarnog kompanjona, kao i fenomenalna dinamika svjetla i sjene.

S druge strane, detaljnost mimike i mehanika pokreta kaskaju za elaboriranim dizajnom svijeta kojim se krećemo, videoigra zbog toga već na početku djeluje pomalo zastarjelo u usporedbi s drugim recentnim blockbusterima.

Pomalo je staromodno i dinamika razgovora u kojima je potrebno kliknuti "next" za svaku iduću rečenicu, kao i gotovo neupotrebljiva mapa, koja kao da je rađena da nam onemogući jednostavno kretanje svijetom u videoigri.

S druge strane, priča i pojedini likovi sjajno su elaborirani, kao i sistem najma pijuna i razvoja glavnih likova dok sporedni pijuni imaju svoje nepromjenjive limite, glavnog pratioca možete prilagođavati jednako kao i vlastiti lik, stvarajući "powercouple" koji bi bio bolji samo kada bi nam nudio mogućnost igranja u dvoje, odnosno kada bi postojala mogućnost da vaši stvarni prijatelj ili partnerica preuzmu kontrolu nad vašim igraćim drugom. Šteta je što "couch co-opovi" sve više nestaju s tržišta, jer Dragon's Dogma 2 dušu je dala baš za takvo uživanje.

Remaster videoigre The Last Of Us: Part II dobiva nove promjene? Ovo će se svidjeti gamerima

Remaster videoigre The Last Of Us: Part II dobiva nove promjene? Ovo će se svidjeti gamerima

Sanjarenje na stranu, kao dobru stvar moramo istaknuti i mehaniku borbe, pogotovo kod okretnijih boračkih klasa, kao i solidno iskustvo lutanja otvorenom mapom prepunom sporednih izazova i raznih neprijatelja. Kao minus, u tome će se vrlo često dogoditi da jedan lik prolazi kroz drugoga, da se stvari zaglavljuju u neprirodnim položajima i općenito "pucaju" čim ih dotaknete.

S obzirom na čudan balans fenomenalnoga i očajnoga, ne čudi da je ovo videoigra koju će ljudi voljeti ili mrziti, trenutne ocjene na Steamu i Metacriticu uglavnom se grupiraju na ta dva pola, u peticama i jedinicama, dajući joj statistički ispravnu, ali nerealnu prosječnu ocjenu oko trojke.

Nezadovoljni su pogotovo korisnici slabijih Xboxa i PC-a kojima je znatno narušen i vizualni dojam videoigre, u usporedbi s jačim mašinama poput PlayStationa 5, na kojem smo je mi testirali, kao i svi koji su platili punu cijenu igre da bi se suočili s mikrotransakcijama koje nam nude mogućnost kupnje predmeta koji su u videoigri sasvim lako dostupni, stvarajući iluziju potrebe za trošenjem dodatnog novca.

Sony predstavio 13 novih igara za PlayStation

Sony predstavio 13 novih igara za PlayStation

Šteta je što developeri Dragon's Dogme nisu uspjeli u potpunosti ispolirati sve aspekte igre prije njezina lansiranja, jer se iza tehničkih nesavršenosti i mikrotransakcijske halapljivosti krije kompleksna priča prepuna potencijala u kojoj bismo se mogli izgubiti na nekoliko mjeseci.

Svako ko joj pruži priliku na kraju će i doći do tog zaključka, no bilo bi sjajno da nam Capcom nije otežao uživanje igri u koju su ulupali toliko resursa i koju smo čekali više od desetljeća, prenosi Večernji list.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije