SpaceX-ova raketa se nakon historijskog podviga vratila iz svemira

AA
SpaceX-ova raketa se nakon historijskog podviga vratila iz svemira
Foto: Screenshot / SpaceX

Raketa kompanije SpaceX uspješno je sletjela na površinu zemlje nakon što je prethodno isporučila dvočlani američki astronautski tim na Međunarodnu svemirsku stanicu u orbiti.

Iz kompanije je saopćeno da je višekratno upotrebljiva raketa Falcon 9 po povratku iz svemira sletjela u Atlantski okean i da je sinoć na plutajućoj platformi stigla u luku Canaveral na Floridi.

Objavljene su i fotografije rakete koja je u luku doplovila pomoću platforme s autonomnim upravljanjem.

Američki astronauti Doug Hurley i Bob Behnken su u raketi lansirani 30. maja i nakon skoro 19 sati leta su stigli na Međunarodnu svemirsku stanicu.

Historijska misija NASA-e i SpaceX-a je ostvarenje glavnog cilja NASA-e, kako ga je formulisao šef agencije Jim Bridenstine, a to je ponovno slanje u svemir "američkih astronauta na američkoj raketi i s američkog tla".

Let je značajan i za početak ere komercijalnih svemirskih letova, jer je dizajner i vlasnik kapsule i rakete koja ju je ponijela u Zemljinu orbitu privatna kompanija SpaceX. Njen osnivač i vlasnik je poznati američki milijarder Elon Musk.

Američki astronauti su u posljednjih devet godina kretali u orbitu na ruskoj raketi Sojuz.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije