Soros poručio vlasniku Facebooka: Vrijeme je da odeš

Radiosarajevo.ba
Soros poručio vlasniku Facebooka: Vrijeme je da odeš
EPA / George Soros

Milijarder George Soros zatražio je od Marka Zuckerberga i Sheryl Sandberg da se povuku s funkcija.

On je u pismu listu Financial Times naveo da odbijanje Facebooka da ukloni političke reklame pomaže Donaldu Trumpu da ponovo bude izabran za predsjednika Amerike.

Pismo je objavljeno uoči Zuckerbergove posjete Europi tokom koje će od čelnika Europske unije tražiti blažu zakonsku regulativu. Inače, Zuckerbergovi prijedlozi naišli su na mlaku reakciju u Europi, piše BBC. On želi da se promijeni sadašnja regulativa koja se odnosi na štetni sadržaj na internet platformama. Thierry Breton, europski komesar za industriju, rekao je da neće EU da se prilagođava kompaniji, već mora da bude obrnuto.

U kratkom pismu Financial Timesu, Soros, poznat i kao finansijer Demokratske stranke u Americi, ističe: „Djeluje da gospodin Zuckerberg ima neki zajednički dogovor s Donaldom Trumpom da mu pomogne oko reizbora. 

Facebook ne mora da čeka vladinu regulativu kako bi prestao da prihvata bilo kakve političke reklame u 2020. godini, sve dok se ne završe izbori 4. novembra. Ponoviću prijedlog - neka Mark Zuckerberg i Sheryl Sandberg odstupe s pozicija s kojih kontrolišu Facebook."

On je dodao da, iako podržava zahtjev da vlada donese akte koji se odnose na društvene mreže, smatra da Zuckerberg muti činjenice kada govori o kontroli interneta.

Soros je poznat kao kritičar Facebooka, a u novembru 2018. godine Facebook je priznao da je angažovao firmu koja se bavi odnosima s javnošću kako bi pokrenula kampanju protiv bogatog biznismena.

Kompanija Definers je angažovana kako bi istražila veze Sorosa s kampanjom Sloboda od Facebook. Sandberg je prvo demantovala da je Facebook krenuo u kampanju protiv Sorosa, ali je kasnije pojasnila da su te informacije ipak tačne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije