Sjajne vijesti: iPhone uskoro dobiva dugoočekivanu funkciju koju Android ima od početka?

1
Radiosarajevo.ba
Sjajne vijesti: iPhone uskoro dobiva dugoočekivanu funkciju koju Android ima od početka?
Foto: X.com / iPhone/Ilustracija

Apple navodno radi na tome da korisnicima iPhonea u Europskoj uniji omogući instaliranje aplikacija van App Storea na svoje telefone kako bi bili u skladu s odredbama Zakona o digitalnim tržištima (DMA). Međutim, funkcija će vjerovatno biti ograničena na EU i nedostupna gotovo svima ostalima.

Vijest dolazi od Marka Gurmana iz Bloomberga, koji tvrdi da će instaliranje biti uvedeno vlasnicima iPhonea u prvoj polovini 2024., što će im omogućiti instaliranje aplikacija iz trgovina aplikacija i web stranica trećih strana. Funkcija je već dugo dostupna na Android uređajima, gdje korisnici mogu preuzimati aplikacije i igre s gotovo bilo kojeg mjesta nakon što omoguće jednostavnu postavku.

Vrijedno je napomenuti da su raniji izvještaju tvrdili da bi funkcija mogla stići ovog mjeseca s iOS-om 17.2, ali ako je Gurmanova tvrdnja tačna, to bi značilo da će vlasnici iPhonea morati pričekati još malo. Kada se konačno lansira, također se očekuje da će donijeti neke promjene u Appleovoj platformi za plaćanje i aplikaciji Messages, kao što zahtijeva DMA.

Erna Imamović dijeli svoju priču: Djetinjstvo i gubitak oca u opsadnom Goraždu

Erna Imamović dijeli svoju priču: Djetinjstvo i gubitak oca u opsadnom Goraždu

Prema Gurmanu, korisnici iz EU-a moći će učitavati aplikacije sa strane putem "visoko kontroliranog sustava", što sugerira da će Apple i dalje primjenjivati ​​stroge mjere kako bi osigurao da niti jedna aplikacija ne može doći na iPhone bez njihovog izričitog pristanka.

Rukovoditelji Applea, uključujući izvršnog direktora Tima Cooka, često su govorili protiv EU jer ju je prisilila da dopusti instaliranje aplikacija van zvanične trgovine, za koje tvrde da bi moglo stvoriti sigurnosni rizik. Tokom prošlogodišnjeg govora, Cook je čak utvrdio da bi ta funkcija mogla stvoriti noćnu moru privatnosti jer bi kompanijama omogućila da lakše iskorištavaju korisničke podatke.

Korisnik iPhonea požalio se na novu seriju uređaja: 'Jedna aplikacija troši 25 posto baterije'

Korisnik iPhonea požalio se na novu seriju uređaja: 'Jedna aplikacija troši 25 posto baterije'

Vrijedno je napomenuti da je Apple ove godine već morao napraviti neke promjene na hardveru svog iPhonea zbog EU propisa. Nakon korištenja Lightning konektora na iPhone uređajima više od decenije, kompanija se prebacila na USB-C s iPhoneom 15 kako bi se uskladila s novim zakonodavstvom EU-a prema kojem svi mobilni gadgeti koji se prodaju u EU moraju koristiti USB-C.

Europska unija usvojila je DMA prošle godine s ciljem iskorjenjivanja monopolističkih trgovačkih praksi tehnoloških divova kao što su Apple, Google, Microsoft i Meta, između ostalih, piše Bajtbox.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije