Seth Shostak: Smijem se kladiti sa svima - vanzemaljce ćemo pronaći do 2036.

0
Radiosarajevo.ba
Seth Shostak: Smijem se kladiti sa svima - vanzemaljce ćemo pronaći do 2036.
Foto: SETI / Seth Shostak

Nedavno pokrenut medijski pothvat The Debrief već je uspio na sebe skrenuti pažnju cijelog svijeta i to zahvaljujući intervjuu sa slavnim Sethom Shostakom, glavnim astronomom Instituta koji traga za vanzemaljskom inteligencijom (SETI).

Naime, Shostak je u intervjuu izjavio kako je spreman kladiti se sa svima nama, u šalicu Starbucks kafe, da ćemo do 2036. godine pronaći izvanzemaljce.

Prema Shostaku, kako se procesorska snaga kompjutera, čiji je zadatak preslušati udaljene signale iz svemira, udvostručuje svake dvije godine, kompjuteri će moći nadgledati sve više prostora u svemiru, ali i više kanala na kojima bi vanzemaljci mogli komunicirati.

"SETI se udvostručuje u brzini otprilike svake dvije godine, jer brzina u velikoj mjeri ovisi o kompjuterima", rekao je ovaj astrofizičar za The Debrief.

"Dakle, samo slijedite Mooreov zakon, i znate, kladim se sa svima u šalicu Starbucksa da ćemo nešto pronaći do 2036."

Suprotno uvriježenom mišljenju, kompjuteri - a ne ljudi - slušaju ove signale.

"Ne sjedimo ispred računala i ne gledamo podatke", objasnio je Shostak. "To bi bilo nekako kao da istovremeno gledate milione TV kanala."

Do 2036. godine kompjuteri instituta SETI poboljšat će se dovoljno da će pratiti "oko milion zvjezdanih sistema", tvrdi Shostak, "a imam osjećaj da je milion pravi broj da se nešto pronađe."

Shostak je također ukazao na otkriće bezbrojnih novih egzoplaneta, za koje je smatrao da nam omogućuju stjecanje novih perspektiva o tome kakvi bi životni oblici mogli postojati vani.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije