Šest miliona Nizozemaca nesretno zbog društvenih mreža, ali niko ne prestaje da ih koristi

0
Radiosarajevo.ba
Šest miliona Nizozemaca nesretno zbog društvenih mreža, ali niko ne prestaje da ih koristi
Foto: Pexels / Ilustracija

Pozivajući se na rezultate nacionalnog istraživanja roterdamski dnevnik Algemeen Dagblad (AD) navodi da oko 6,3 miliona Nizozemaca veruje da društvene mreže predstavljaju "prijetnju mentalnom blagostanju", prenosi NL Times.

Oko 2,2 miliona anketiranih navodi da se osjećaju manje sretno i to posebno zbog korištenja društvenih medija, a više od četiri miliona Nizozemaca često razmišlja da prekine s korištenjem Facebooka, Instagrama ili TikToka, ali to nisu učinili.

Ovo su rezultati Nacionalne ankete o društvenim medijima koju istraživačka agencija Newcom sprovodi svake godine. Problemi se najčešće javljaju među generacijom Z i milenijalcima, koji ne samo da provode najviše vremena na društvenim medijima, već i kažu da su najmanje sretni kada koriste online platforme.

Pročitajte finalni tekst prijedloga Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Pročitajte finalni tekst prijedloga Rezolucije o genocidu u Srebrenici

AD navodi da je broj korisnika društvenih medija u Nizozemskoj u stalnom porastu i ovom trenutku ih koristi oko 14,3 miliona Nizozemaca, milion manje nego prije pet godina. Izdvaja se starosna grupa od 20 do 39 godina koja svakim danom postaje sve aktivnija na društvenim mrežama.

"Mladi se plaše da će nešto propustiti ako ne skroluju po cijeli dan. Svaki treći ispitanik kaže da dobija više samopouzdanja korištenjem društvenih medija, a polovina korisnika doživljava društvene medije kao dodatak svom stvarnom životu", predočava vodeći istraživač Tim Jonker.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije