Šef Cambridge Analytice odbio svjedočiti pred britanskim Parlamentom

Radiosarajevo.ba
Šef Cambridge Analytice odbio svjedočiti pred britanskim Parlamentom
Nakon što je zviždač Christopher Wylie otvorio svoju dušu pred odborom britanskog Parlamenta, a šef Facebooka Mark Zuckerberg izdržao 10 sati ispitivanja u američkom Kongresu, sve su oči ponovo bile okrenute prema Londonu.

Naime, u srijedu je pred Odborom za digitalno, kulturu, medije i sport, svoju stranu cijelog slučaja trebao iznijeti šef Cambridge Analytica, Alexander Nix. No, to se nije dogodilo.

Nix, odnosno njegov advokat, još je jučer obavijestio odbor kako "nije u mogućnosti" govoriti pred Odborom i to zbog, kako je naveo "istrage koju je protiv njega podnio povjerenik za informacije".

To se britanskim parlamentarcima nije nikako svidjelo.

Ne prihvatamo razloge gospodina Nixa za ne pojavljivanje na javnom saslušanju pred Odborom. Nema pravnog razloga zašto se on ne bi mogao pojaviti, istaknuo je u službenoj objavi predsjednik Odbora, Damian Collins te dodao kako će Odbor razmisliti o slanju službenog poziva Nixu.

Nix, a ni njegovi advokati, nisu predložili nikakav alternativan datum kad bi se on mogao pojaviti na saslušanju.

Inače, Nix se već pojavio pred Odborom krajem februara, nakon što je cijela afera došla u javnost. Međutim, ono što je tada rekao (kako Cambridge Anaylitica nije imala veze s podacima koje je Kogan prikupljao) i dokazi koje je poslije Odboru dostavio Wylie i Facebook, potaknuli su Odbor da ga ponovo pozove da svjedoči.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije