Samsung i Apple u borbi protiv dijabetesa

Radiosarajevo.ba
Samsung i Apple u borbi protiv dijabetesa
Foto: Apple.com / kompanija Apple predstavila svoje nove proizvode

Prema navodima sajta ETNews, Samsungov dolazeći pametni sat (uslovno nazvan Galaxy Watch 4), će implementirati neinvazivnu tehnologiju za mjerenje nivoa šećera u krvi.

Kompanija će se oslanjati na optički senzor za mjerenje.

Samsung neće biti jedini koji će nuditi ovu korisnu tehnologiju u svojim nosivim uređajima. Apple će, prema navodima, koristiti istu tehnologiju u svom dolazećem pametnom satu (Apple Watch Series 7).

Apple trenutno testira preciznost i efikasnost mjerenja glukoze u krvi preko pametnog sata, B92.

Ovu tehnologiju smo već vidjeli ranije, tokom CES 20214 sajma. Japanska kompanija Quantum Operation je prikazala uređaj za koji tvrdi da je prvi svjetski neinvazivni monitor sposoban za konstantno mjerenje nivoa glukoze, kada se nosi oko zgloba.

Iako je tehnologija veoma obećavajuća i mogla bi predstavljati dodatak za pametne satove koji spašava živote, Samsung i Apple će prvo morati da za tehnologiju dobiju odobrenje od regulatornih tijela u regijama gdje planiraju da ponude novu funkciju na svojim pametnim satovima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije