Apple planira proizvoditi automobile

1
Hina
Apple planira proizvoditi automobile
Foto: Arhiv / Apple

Američki tehnološki div Apple nastavlja s razvojem tehnologije autonomnih vozila i planira 2024. godine proizvesti putnički automobil koji bi mogao koristiti njegovu baterijsku tehnologiju, rekli su upućeni izvori.

Projekt Titan pokrenut je još 2014. godine, kada je proizvođač iPhonea krenuo s projektiranjem vlastitog vozila. Nakon brojnih peripetija odlučio se ponovo usredotočiti na softver a 2018. veteran Doug Field vratio se iz Tesle i preuzeo kormilo u projektu, otpustivši 190 ljudi.

Posao je dobro napredovao pa je Apple sada objavio da planira proizvesti osobni automobil za masovno tržište, rekle su za Reuters dvije osobe upoznate s temom pod uvjetom da ne budu imenovane jer Appleovi planovi nisu javni.

Ključan je za Appleovu strategiju novi dizajn baterija koji bi mogao „radikalno“ smanjiti troškove i povećati domet vozila, prema trećem izvoru koji je vidio Appleov dizajn baterije.

U Appleu nisu željeli komentirati planove ni buduće proizvode.

Proizvodnja vozila predstavlja izazov za opskrbni lanac čak i za tvrtke s puno gotovine, poput Applea koji svake godine izrađuje stotine milijuna elektroničkih proizvoda s dijelovima iz cijelog svijeta, ali nikad nije napravio automobil.

Teslinom Elonu Musku bilo je potrebno 17 godina da osmisli automobil koji kompaniji ostvaruje dobit, podsjeća Reuters.

Još se ne zna tko bi sklapao automobil s Appleovom markom, ali izvori očekuju da će se div osloniti na partnera u automobilskoj industriji.

Kompanija je odlučila angažirati vanjske partnere za pojedine dijelove sustava, uključujući senzore bazirane na lidar tehnologiji koji autonomnim vozilima skiciraju trodimenzionalni prikaz ceste, navode dva upućena izvora.

Apple je svojedobno o proizvodnji automobila razgovarao s Magna Internationalom, ali razgovori su stali jer su planovi tehnološkog diva poprimali sve zamagljenije obrise, rekao je upućeni izvor.

Magna nije odmah odgovorila na zahtjev Reutersa da komentira tu informaciju.

Da bi ostvarili dobit, podizvođači često traže veći broj automobila u ugovorima, a to bi se moglo pokazati izazovom čak i za Apple, 'novajliju' na automobilskom tržištu.

"Da bi vaš pogon za montažu bio održiv, treba vam (ugovor o sklapanju) 100 hiljada vozila godišnje i obaveza partnera da će ta brojka rasti", objašnjava neimenovai izvor.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije