Tesla, Apple, Google, Netflix: Sve više poslova za radnike bez fakultetske diplome

0
Radiosarajevo.ba
Tesla, Apple, Google, Netflix: Sve više poslova za radnike bez fakultetske diplome
Foto: Arhiv / Elon Musk

Brojni studenti pretpostavljaju da je stjecanje četverogodišnje diplome jedini način da nogom zakoračite u vodeće svjetske kompanije poput Tesle, Googlea, Applea i Netflixa.

Ali to nije uvijek istina. Čak i direktor Tesle misli da vam fakultet nije potreban.

Izvršni direktor Tesle Elon Musk rekao je da fakulteti "nisu za učenje", već mjesto za zabavu, tokom razgovora na konferenciji Satellite 2020 početkom ove godine.

Musk je rekao da na internetu možete naučiti sve besplatno i napomenuo da su milijarderski moguli poput Billa Gatesa i Oracleova Larryja Ellisona napustili fakultet. U idealnom slučaju, dodao je, vi biste napustili školu "i učinili nešto".

Musk se pridružio istaknutim poslovnim čelnicima koji su također doveli u pitanje potrebu za četverogodišnjim diplomama, poput izvršnog direktora Applea Tima Cooka i izvršne direktorice Siemensa USA Barbare Humpton.

Cook je 2019. rekao da je oko polovice Appleovih zaposlenja u SAD-u prošle godine uključivalo ljude bez četverogodišnjih diploma. Cook je obrazložio da mnogi fakulteti ne predaju vještine koje su poslovnim čelnicima najpotrebnije u njihovoj radnoj snazi, poput kodiranja.

Humpton je također odbacila ideju da četverogodišnja diploma garantira spremnost za karijeru:

"Najčešće u oglasima za posao navode kako im je potrebnao fakultetsko obrazovanje, a zapravo nema ničega u većini tih poslova što uistinu zahtijeva četverogodišnju diplomu - to je samo pomagalo našim menadžerima za zapošljavanje da, na neki način, uklone korov kroz gomilu", poručila je Humpton u Bijeloj kući 2019.

Ugledne tvrtke poput Googlea i Applea sada sve više zapošljavaju zaposlenike koji imaju vještine potrebne za obavljanje poslova, sa ili bez diplome.

Glassdoor je otkrio da kompanije poput Googlea, Applea i IBM-a ne traže fakultetsku diplomu pri zapošljavanju. Google je nedavno pokrenuo novi izbor kurseva za Google Career Certificate, šestomjesečni program koji priprema polaznike za tražene poslove.

Ipak, vrijedi naglasiti da se fakultetske diplome bolje 'naplaćuju'. Radnici koji imaju višu školu sedmično zarađuju 502 dolara više od onih sa samo srednjoškolskim obrazovanjem, navodi se u izvješću američkog Zavoda za statistiku rada iz maja 2020. godine.

No budući da diplome često zahtijevaju i "otplatu studentskog duga", mnogi Amerikanci ne mogu si priuštiti fakultetske diplome.

Samo 42 posto srednjoškolaca stječe dvogodišnju ili četverogodišnju diplomu, prema američkom Ministarstvu obrazovanja. Čak i među studentima koji diplomiraju na fakultetu, značajan broj novih diplomaca nezaposlen je, što znači da rade poslove koji ne zahtijevaju fakultetsku diplomu.

Kako mnogi očekuju da će automatizacija istisnuti četvrtinu radne snage, stručnjaci i istraživači već se bacaju oko alternativa kako bi pomogli pripremiti mlade zaposlenike za rad. Programi naukovanja, koji kombiniraju školovanje i osposobljavanje na radnom mjestu, mogli bi bolje pripremiti radnu snagu u budućnosti, izvijestio je Rich Feloni iz Business Insidera.

"Ne smatram odlazak na fakultet dokazom o iznimnim sposobnostima", rekao je Musk na konferenciji Satelit.

"Je li Shakespeare uopće išao na fakultet? Vjerojatno nije."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije