SAD ukinuo zabranu za Huawei, ali samo na određeni period

Radiosarajevo.ba
SAD ukinuo zabranu za Huawei, ali samo na određeni period

SAD su privremeno ublažile trgovinska ograničenja za kineski Huawei kako bi smanjile poremećaje za svoje kupce, što je potaknuo inicirao najvećeg svjetskog proizvođača telekomunikacijske opreme, prenosi Reuters.

Odjel za trgovinu SAD-a blokirao je prošlog tjedna Huawei Technologies Co Ltd od kupovine robe iz SAD-a, tvrdeći da je tvrtka uključena u aktivnosti suprotne nacionalnoj sigurnosti.

Taj korak uslijedio je usred eskalirajućeg spora oko trgovinskih praksi između SAD i Kine. Dvije zemlje povećale su uvozne carine na robu jedna drugoj u posljednja dva tjedna nakon što je američki predsjednik Donald Trump izjavio da se Kina odrekla ranije preuzetih obveza tijekom mjeseci pregovora.

U ponedjeljak, Odjel za trgovinu odobrio je Huaweiju licencu za kupnju američkih roba do 19. avgusta kako bi održao postojeće telekomunikacijske mreže i osigurao softverska ažuriranja za Huawei pametne telefone.

Kineskoj tvrtki još uvijek je zabranjeno kupovati hardver i softver proizveden od američkih proizvođača kako bi proizvodili nove proizvode bez daljnjih, teško dostupnih licenci.

Tako će kineski tehnološki gigant moći da sarađuje sa američkim kompanijama Google, Quadcom i drugim kompanijama koje su jučer objavile da prekidaju odnose sa ovom kompanijom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije