Šta je ovo? / Rover Curiosity snimio misteriozna svjetla na Marsu

21. 06. 2019. u 14:20:00 Radiosarajevo.ba

Shares:11

NASA-in rover Curiosity snimio je fotografiju na Marsu na kojoj se vidi misteriozno svjetlo koje, kako se čini, lebdi iznad površine planete.

Fotografija je snimljena 16. juna 2019. što je bio 2438 sol otkako je Curiosity tamo. Sol se inače naziva dan na Marsu i traje 24 sata, 39 minuta i 35 sekundi, što znači da jedna godina na Marsu (jedna orbita planete oko Sunca) traje 688 Sola. 

Iako su mnogi od vas sigurno pomislili da se radi o naznaci vanzemaljskog života, NASA tvrdi da je riječ o anomaliji. 

Curiosity se šeće površinom Marsa od 2012. i na Zemlju šalje brojne fotografije za naučnu analizu. Na sebi ima 17 kamera i šalje mnoštvo fotografija, a neke od njih dolaze sa svjetlosnim anomalijama, tvrde iz NASA-e. Možda je to sjajni kamen koji ima odsjaj Sunca, možda su kozmičke zrake, a možda je odsjaj leće na kameri.

Inače, većinu fotografija Curiosity pravi s Navcam kamerama, koje djeluju kao lijevo i desno oko. Čudnovatu fotografiju napravila je kamera na desnoj strani, a, da je u pitanju odsjaj na kamenu, morale bi ga napraviti obje.

Ako, pak, mislite da je riječ o vanzemaljskom brodu koji zna kako izbjeći jednu kameru, morala bi to biti superbrza letjelica jer fotografije koje su snimljene sekund prije i sekund poslije ne prikazuju nikakvo svjetlo. 

NASA ipak smatra da je riječ o kozmičkoj zraci, koje se s vremena na vrijeme pojavljuju na fotografijama koje rover šalje kući.

"Hiljade i hiljade fotografija nam šalje Curiosity i ove sa svjetlima vidimo svake sedmice. Možda su kozmičke zrake, a možda odsjaj na kamenu", govori Justin Maki, lider tima koji upravlja Navcam kamerama. 

No, priznaje da nisu potpuno sigurni.

Kozmičke zrake su nabijene čestice koje se kreću kosmosom i ponekad su sudare s predmetima kao što su kamere. Kako je atmosfera na Marsu tanja nego na Zemlji, do površine stiže više kozmičke radijacije. 

NEMA KOMENTARA