Naučnici otkrili 'Zabranjenu' planetu: "Ona ovdje ne bi trebala biti"

Radiosarajevo.ba
Naučnici otkrili 'Zabranjenu' planetu: "Ona ovdje ne bi trebala biti"
Foto: Univerzitet Warwick / Upoznajte Zabranjenu planetu

Plinovita planeta, veličine Neptuna, koja je nedavno otkrivena, nazvana je astronomskom anomalijom, jer ne bi trebala postojati.

NGTS-4B, koja nosi nadimak 'Zabranjena planeta", otkrivena je u regiji koju nazivamo svemirskom "pustinjom" i 920 svjetlosnih godina je daleko od Zemlje.

Temperatura na površini planete iznosi 1.800 Celzija, što prkosi svim prethodnim istraživanjima - planeta je, naime, tako blizu svoje zvijezde da bi atmosfera trebala da ispari. Smatralo se da nevjerovatni nivoi radijacije ove zvijezde stvaraju svemirsku pustoš u kojoj ne može obitavati nijedna plinovita planeta.

No, Zabranjena je ipak tu. I to u centru ove zone, te orbitira oko zvijezde u periodu od 1.3 zemaljska dana.

Planetu je otkrio međunarodni tim naučnika putem teleskopa Univerziteta u Warwicku. Saopćili su da je 20 posto manja od Neptuna, a površina joj je toplija od našeg Merkura.

Smatralo se da planeta ove veličine ne može opstati jer bi radijacija uništila plinove u atmosferi te bi ostao samo stjenoviti svijet. Naučnici još uvijek ne znaju zašto planeta pobija naučnu logiku i kako i zašto egzistira na ovoj lokaciji...

Spekulira se da je planeta 'dolutala' u ovu zonu "nedavno" (kad kažu nedavno, misle na period od posljednjih milion godina, op.pr.) ili da je bila veća nego sada, pa atmosfera još uvijek isparava. 

"Ova planeta nevjerovatno je otporna - nalazi se u zoni u kojoj planete veličine Neptuna, bar smatramo, ne bi trebale preživjeti. Otkriće je tim prije nevjerovatno", kazao je dr. Richard West, jedan od članova tima, i dodao:

"Sad detaljno proučavamo podatke da vidimo da li možemo ovdje pronaći još neku planetu - možda je ova svemirska pustinja 'zelenija' nego što smo mislili."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije