Nešto ogromno se nalazi ispod površine Mjeseca - naučnici ne znaju šta je

Radiosarajevo.ba
Nešto ogromno se nalazi ispod površine Mjeseca - naučnici ne znaju šta je
Foto: Pixabay / Mjesec

Ovo sigurno niste znali o našem Mjesecu: Najbolji Zemljin prijatelj također je mjesto jednih od najvećih, nama poznatih kratera od udara u cijelom Sunčevom sistemu. 

Naime, nešto je prije milijardi godina na Mjesecu stvorilo gigantsku rupu, a astronomi su upravo otkrili da se nešto veliko - nešto jako, jako veliko - nalazi ispod površine na tom mjestu. 

Prema istraživanju koje je objavljeno u žurnalu "Geophysical Research Letters", tzv. Aitken bazen na Mjesečevom Južnom polu skriva nešto što je teško 4.8 triliona funti.

"Zamislite hrpu metala koja je pet puta veća od Velikog otoka na Havajima i koja je zakopana. Pretpostavljamo da je nešto što se skriva dole nevjerovatno ogromno", kazao je autor studije Peter B. James.

Nažalost, masa se nalazi na tamnoj strani Mjeseca, pa je skrivena od pogleda radoznalih (amatera) astronoma na Zemlji.

Istraživači su otkrili da je masa tolika da utječe i na gravitaciono polje Mjeseca. Još uvijek ne znaju tačno o čemu se radi, ali pretpostavljaju da se radi o metalu koji je ostao od udara asteroida prije neke četiri milijarde godina. 

Ako je to istina, mogla bi to biti prava vremenska mašina - ali i rudnik "zlata" za naučnike koji izučavaju historiju svemira. naime, sav taj metal u sebi krije priču o počecima našeg Sunčevog sistema.  

S druge strane, možda tajna vanzemaljska baza na Mjesecu, o kojoj decenijama pričaju raznorazni teoretičari zavjera, možda i nije više tako tajna... 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije