Revolucionarno otkriće: Nova metoda skeniranja mozga predviđa ovu opaku bolest i do 9 godina ranije

0
Radiosarajevo.ba
Revolucionarno otkriće: Nova metoda skeniranja mozga predviđa ovu opaku bolest i do 9 godina ranije
Foto: Pixabay / Ilustracija/Analiza

Nova metoda za predviđanje Alzheimerove bolesti do devet godina unaprijed puno obećava u borbi protiv te bolesti zahvaljujući saradnji Univerziteta Queen Mary u Londonu i Univerziteta Monash u Australiji. Njihov neurobiološki model koristi funkcionalnu magnetsku rezonanciju (fMRI) za analizu snimki mozga.

Sa stopom tačnosti većom od 80 posto njihov bi model mogao revolucionirati ranu dijagnozu i riješiti izazov nedijagnosticiranih slučajeva demencije. Predviđanje ko će u budućnosti oboljeti od demencije bit će ključno za razvoj tretmana koji mogu spriječiti nepovratan gubitak moždanih stanica, koji uzrokuje simptome demencije, kaže neurolog Charles Marshall sa Univerziteta Queen Mary u Londonu.

Istraživanje, koje je objavljeno u časopisu Nature Mental Health, usredotočilo se na mrežu zadanog načina rada (DMN), moždani sistem kojeg u početku pogađa Alzheimerova bolest. DMN igra ključnu ulogu u organiziranju misli povezujući različite regije mozga. Studija je uključivala skeniranje mozga 81 osobe koje su kasnije razvile demenciju i 1.030 podudarnih kontrolnih pojedinaca, identificirajući znakove demencije do devet godina unaprijed. Skeniranje fMRI jednostavno se provodi i traje samo nekoliko minuta.

Velež poražen u mostarskom derbiju: Zrinjski sa Arene Rođeni nosi puni plijen

Velež poražen u mostarskom derbiju: Zrinjski sa Arene Rođeni nosi puni plijen

Preciznost tehnike proteže se na predviđanje vremena postavljanja dijagnoze demencije u dvije godine. Te su informacije neprocjenjive jer omogućavaju naučnicima da ih uporede s drugim poznatim faktorima rizika za demenciju kako bi izgradili sveobuhvatnu sliku napredovanja bolesti.

Upotrebom tih tehnika analize s velikim skupovima podataka možemo identificirati one s visokim rizikom od demencije, a također doznati koji su čimbenici rizika iz okoline gurnuli te ljude u zonu visokog rizika, kaže neurolog Samuel Ereira sa Univerziteta Queen Mary u Londonu.

Naučnici su također povezali faktore rizika od Alzheimerove bolesti, kao što su genetika i društvena izolacija, s promjenama u povezanosti s DMN-om. Razumijevanje tih okidača ključno je u potrazi za lijekom.

Kada prestati piti alkohol? Doktor preporučuje tačne godine kada prestati sa konzumacijom

Kada prestati piti alkohol? Doktor preporučuje tačne godine kada prestati sa konzumacijom

Osim toga, tehnika je korisna za proučavanje pojedinaca čiji mozgovi pokazuju znakove demencije, ali koji razviju simptome puno kasnije. To razumijevanje moglo bi rasvijetliti napredovanje stanja i njegovo potencijalno usporavanje.

Nadamo se da će nam mjera moždane funkcije koju smo razvili omogućiti da budemo mnogo precizniji o tome hoće li netko doista razviti demenciju i koliko brzo, tako da možemo identificirati hoće li im budući tretmani koristiti, objašnjava Marshall, javlja Dnevnik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije