Da li su procurili dokumenti: Koje godine bi trebao izaći PlayStation 6?

0
Radiosarajevo.ba
Da li su procurili dokumenti: Koje godine bi trebao izaći PlayStation 6?
Foto: Unsplash / Ilustracija

Brojni mediji prenijeli su vijest kako Sony u internim dokumentima planira izdati PlayStation 6 u 2027. godini. Internetom se to raširilo kao činjenica, što nije istina*

Djelom istrage o Microsoftovoj kupovini Activision Blizzarda, gdje Sony spori akviziciju, javnosti su postali brojni dokumenti koji, premda sa skrivenim najbitnijim informacijama, otkrivaju brojne planove i interne brojke i za Xbox i za PlayStation.

Kao izvor za 2027. godinu kao godinu izlaska PlayStationa 6 koristio se dokument objavljen u oktobru prošle godine, međutim, Sony u njemu nigdje ne navodi da će 2027. izaći PS6. Godina 2027. spominje se isključivo u kontekstu ponude koju je tada Microsoft stavio na stol, a koja je do tada trebala održati Call of Duty i ostale Activisionove naslove na PlayStationu, piše FFA.

Vojin Mijatović: "U moru loših, jedna sjajna priča"

Vojin Mijatović: "U moru loših, jedna sjajna priča"

U tom kontekstu (u oktobru se još nije pričalo o 10-godišnjoj obvezi) nastavlja i Sony. "Do trenutka kada lansiramo novu generaciju PlayStationa (op.a. Sony navodi datum koji je skriven od javnosti), izgubili bismo pristup Call of Dutyju", piše u dokumentu koji, ako išta, otkriva da se PS6 ne planira prodavati prije 2027. godine.

Najranije 2027., a vjerojatno kasnije

Dakle, PS5 će izaći najranije 2027., ali jednaka vjerojatnost (možda i veća) je da se to dogodi 2028. ili čak 2029.

Prosječni vijek generacije konzola iznosi otprilike sedam godina, međutim, dojam je da generacija praktički nije ni krenula budući da je COVID-19 potpuno poremetio prirodan tijek stvari. Tek od početka ove godine, dakle dvije godine nakon izlaska, PS5 je postao dostupniji u trgovinama. Na tržištu još uvijek debelo prevladavaju cross-gen naslovi, čemu se ne nazire kraj, a osim nekoliko kod iznimaka na PS5 možemo reći da još uvijek čekamo taj next-gen.

Ono što je prilično izvjesnije je međugeneracijsko izdanje, osvježenje poput PS4 Pro s nadograđenom sposobnosti grafičkog izvođenja. Prije tog, naprednijeg izdanja, sprema se novi PS5 hardverski identičan sadašnjem, odnosno svojevrsna slim verzija jeftinija za proizvodnju i, priča se, odvojenim pokretačem Blu-Ray diskova koje će se moći kupiti odvojedno.

*Ažurirano 16. marta 2023: Detaljnije razjašnjeno o tome šta se navodi u dokumentima Sonyja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije