Poskupljuje PlayStation 5 - ali ne u cijelom svijetu

0
Radiosarajevo.ba
Poskupljuje PlayStation 5 - ali ne u cijelom svijetu
Foto: Sony / PlayStation 5

Običaj je da konzole postaju jeftinije nakon nekoliko godina od lansiranja u prodaju. No, to je običaj nekog drugog vremena i neće biti slučaj s konzolom PlayStation 5. Sony je upravo najavio kako nepune dvije godine nakon lansiranja konzole podiže maloprodajnu cijenu za oba modela.

Nove cijene za tržište Europe bit će sljedeće:

  • PlayStation 5 – 549,99 eura
  • PlayStation 5 Digital – 449,99 eura

Dakle, radi se o poskupljenju od 50 eura, ili ako ćete u postotku – 10-12,5%, piše HCL.

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

Sony kao obrazloženje poskupljenja navodi visoku stopu inflacije. Nove cijene efektivno vrijede od današnjeg dana.

Naravno, PlayStation 5 konzole na tržištu se ionako nisu prodavale po maloprodajnoj cijeni pa će se mnogi na ovo samo nasmijati. Međutim, svako poskupljenje preporučene maloprodajne cijene dodatno će podići i stvarnu cijenu na tržištu.

Kod nas se tako PlayStation 5 konzola u paketu s nekoliko igara često znala viđati po cijeni i do 1.600 KM, a sada nas ne bi začudilo da ta cijena pređe 1.800 KM.

Ono što je specifično kod ovog poskupljenja je da ne vrijedi za sve regije.

Poskupljenja su najavljena za regije Europe, Velike Britanije, Japane, Kine, Australije, Meksika i Kanade. Cijena konzole na tržištu Sjedinjenih Američkih Država ostaje ista, što se može tumačiti na više načina, možda i kao Sonyjev potez za borbu protiv Xboxa.

Naime, Xbox Series je u Americi bio prodavanija platforma od PlayStationa 5 čak devet mjeseci, a premda je to više rezultat Sonyjevih problema sa slabim zalihama PS5 konzola, poskupljenje im svejedno ne bi išlo u prilog.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije