Problemi u kompaniji Jeffa Bezosa koja prevozi turiste do svemira: "Ne znamo još šta se dešava"

0
Radiosarajevo.ba
Problemi u kompaniji Jeffa Bezosa koja prevozi turiste do svemira: "Ne znamo još šta se dešava"
Foto: Wikipedia / Raketa / Ilustracija

Novi problemi događaju se za Blue Origin, kompaniju Jeffa Bezosa, čija je glavna kapsula za svemirski turizam prizemljena šest mjeseci nakon što se njen otvor za spašavanje greškom aktivirao.

Kako izvještava SpaceNews, voditelj raketnog programa New Shepard — da, isti onaj koji je poslao slavnog glumca Williama Shatnera na rub svemira — priznao je prošle sedmice da je Blue Origin proveo posljednjih šest mjeseci istražujući "anomaliju" iz septembra 2022. u kojoj je lansiranje bez posade prošlo s velikim problemima.

"Sada istražujemo tu anomaliju, njen uzrok", rekao je Gary Lai, glavni arhitekt rakete. "Otkrit ćemo šta se desilo"

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

"Ne mogu govoriti o konkretnim rokovima do kada ćemo riješiti tu situaciju", dodao je, "osim da kažem da se u potpunosti namjeravamo vratiti u posao čim budemo spremni."

Lansiranje rakete za posadu New Shepard - u kojoj srećom nije bilo ljudi - 12. septembra moralo se prekinuti kada je došlo do iznenadne "pogreške boostera" samo minutu nakon leta koji je trebao ići do 60 milja u nebo. Kao što primjećuje Space.com, raketni pojačivač prvog stepena, koji je trebao biti višekratan, izgubljen je u incidentu.

I u početnoj objavi kompanije o anomaliji iu Laijevim novijim komentarima, Blue Origin ističe da je očiti kvar ipak potvrdio da su mehanizmi "za bijeg" radili onako kako su trebali.

"S njima se desilo tačno ono što smo predvidjeli", rekao je glavni arhitekt New Sheparda. "Bilo je tačno onako kako su astronauti obučavani."

"Sve je išlo po planu", dodao je Lai, što djeluje pomalo eufemistički kad uzme u obzir ono što se dogodilo.

Lai je rekao da Blue Origin očekuje da će "oni dominirati suborbitalnim turizmom" u nadolazećoj godini, što se čini vrlo optimističnim s obzirom na to da je njihova turistička posada još uvijek prizemljena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije