Jeff Bezos poklonio slavnoj pjevačici 100 miliona dolara: "Ono što ona čini je nevjerovatno"

1
Radiosarajevo.ba
Jeff Bezos poklonio slavnoj pjevačici 100 miliona dolara: "Ono što ona čini je nevjerovatno"
Foto: Prtscr / Youtube / Dolly Parton prima nagradu od Jeffa Bezosa

Jeff Bezos dodijelio je Dolly Parton 100 miliona dolara.

Parton (76) je tako postala najnoviji dobitnik Bezosove nagrade za hrabrost i uljudnost. Primatelj ove nagrade dobiva 100 milijuna dolara za 'usmjeravanje u dobrotvorne svrhe koje smatra prikladnim'.

Slavna američka pjevačica djelovala je šokirano kada joj je dodijeljena ogromna suma novca - dodala je: "Jeste li rekli 100 milijuna dolara?"

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Dolly Parton donirala milon dolara za istraživanje Modernine vakcine

Dolly Parton donirala milon dolara za istraživanje Modernine vakcine

"Uvijek sam govorila: pokušavam svoj novac staviti tamo gdje mi je srce", rekla je legenda country glazbe primajući nagradu. "Dat ću sve od sebe da s ovim novcem učinim dobre stvari."

"Kad su ljudi u poziciji pomoći, trebali bi pomoći", rekla je ona dok je primala svoju nagradu u pravom "Dolly stilu": u pripijenoj crnoj haljini sa šljokicama i čipkom, noseći svoju legendarnu plavu periku.

"Nagrada odaje priznanje liderima koji visoko ciljaju, pronalaze rješenja i koji to uvijek čine uljudno", rekla je Bezosova djevojka Lauren Sanchez na dodjeli nagrada.

"Ona daje srcem. Ono što je učinila za djecu, opismenjavanje i mnoge druge stvari, jednostavno je nevjerojatno", rekao je 58-godišnji milijarder o pjevačici.

Fondacija pjevačice Dolly Parton "Imagination Library" radi na tome da što više djece ima pristup knjigama. Osim SAD-a, djeluje i u Velikoj Britaniji, Irskoj, Australiji i Kanadi.

Uz "Imagination Library", Parton je donirala milion dolara Univerzitetskom medicinskom centru Vanderbilt, koji je pomogao u razvoju Moderna cjepiva protiv COVID-19.

Prethodni dobitnik nagrade bio je kuhar Jose Andres koji ju ima "svjetsku centralnu kuhinju" koja hrani ljude nakon katastrofa diljem svijeta. Iskoristio je svojih 100 miliona dolara kako bi prehranio Ukrajince. Van Jones, osnivač stranice Dreams.org, također je osvojio nagradu prošle godine. Jones je u martu rekao da ima 10 godina da u potpunosti raspodijeli sredstva.

Parton nije objavila kako planira koristiti svoj novac.

Otkako se Bezos povukao iz aktivne uloge u Amazonu, on i njegova djevojka usmjerili su svoje napore na filantropiju. Bezos, čije bogatstvo iznosi gotovo 124 milijarde dolara, nedavno je donirao 10 milijardi dolara Zemaljskom fondu za pomoć u klimatskim promjenama i 200 miliona dolara Nacionalnom muzeju zraka i svemira Smithsonian.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije