Koliko se Jeff Bezos obogatio dok je bio na čelu Amazona

2
Radiosarajevo.ba
Koliko se Jeff Bezos obogatio dok je bio na čelu Amazona
Foto: EPA-EFE / Jeff Bezos

Jeff Bezos odradio je svoj zadnji radni dan za čelom Amazona krajem prošle sedmice, prepustivši kormilo dotadašnjem izvršnom direktoru Amazon Web Servicesa Andyju Jassyju.

Ovime je nakon 27 godina započela nova era u poslovanju kompanije koja je lani imala godišnji prihod od 386 milijardi američkih dolara od e-prodaje, računarstva u oblaku, umjetne inteligencije i produkcije filmova.

Bezos će se sada usredotočiti na Blue Origin, kompaniju za istraživanje svemira.

Prvi veliki događaj očekuje ga 20. jula, kada bi raketa The New Shepard, dizajnirana za šest putnika, trebala poletjeti na visinu višu od 100 kilometara iznad Zemljine površine. 

Prepuštanje Amazonovih uzda događa se u trenu kada se ova kompanija suočava s brojnim kritikama vezanim za zdravstvenu sigurnost radnika, kao i neplaćanje poreza. A koliko je sam Bezos povećao svoje bogatstvo dok je bio na čelu Amazona?

Prema podacima Forbesa, riječ je o 196 milijardi dolara više nego 1998. godine kad se Bezos prvi puta pojavio na listi 400 najbogatijih Amerikanaca, piše Tportal.hr

Jeff Bezos trenutno je težak 202 milijarde dolara, što je dovoljno da mu osigura titulu najbogatijeg čovjeka na svijetu.

Bezos je milijarder postao 1998. godine, godinu nakon što je Amazon izašao na burzu, kada je počelo širenje poslovanja mimo prodaje knjiga, a cijena dionice iznosila je 7.47 dolara (danas je na nivou 3.510 dolara).

Amazonovo carstvo u preko dvije decenije proširilo se na računarstvo u oblaku, streaming, filmsku produkciju, namirnice..., a sve to uz obećanje bivšeg šefa da će 'postati najbolji poslodavac na svijetu'.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije