Pratimo statistiku u regiji: Pandemija stagnira s izuzetkom Srbije i Kosova

Radiosarajevo.ba
Pratimo statistiku u regiji: Pandemija stagnira s izuzetkom Srbije i Kosova
Balkansmedia.org / Grafikon 3: Uporedni prikaz širenja pandemije u regiji

Zahvaljujući USAID-ovom projektu BMAP, od nedavno imamo priliku pratiti uporedne trendove i statističke pokazatelje širenja pandemije COVID-19 u regiji.

Stručnjak za bioinformatiku Imer Muhović je za portal Balkansmedia.org uspostavio jer sistem paralelnog praćenja širenja koronavirusa u zemljama regije Sjeverozapadnog Balkana. Na ovaj način široka javnost može pratiti kretanje trendova u zemljama našeg okruženja. 

Zaključak na osnovu statistike do 13.04. je sljedeći: 

Trendovi od prethodnih dana se nastavljaju. Rast pandemije stagnira, posebno u Crnoj GoriBiH i Hrvatska su trenutno na istom prosječnom broju dnevnih prijavljenih slučajeva, dok u Sloveniji svaki dan prijavljuju sve manje novih slučajeva, s time sto se oni duze vremena bore protiv pandemije. Srbija ostaje izuzetak sa trenutno rekordnim brojem novih prijavljenih slucajeva, Kosovo je takodjer prije par dana iskusilo rekordni dan, mada od tad situacija stagnira, naravno treba imati na umu da je pandemija posljednja stigla na Kosovo, tako da su od prilike 2 sedmice iza ostatka regiona, navodi  BMAP.

Na grafikonu 1 možete pratiti kako raste broj zaraženih nakon stotog prijavljenog slučaja. Kao model postavljena je krivulja za Italiju koja i dalje raste pod najvećim uglom. 

Uporedni prikaz širenja pandemije u regiji - undefined

Balkansmedia.org: Uporedni prikaz širenja pandemije u regiji

Na grafikonu 2 prikazan je prosječan broj prijavljenih slučajeva na dnevnoj bazi. Vidimo da, kada je u pitanju Bosna i Hercgovina, taj broj je posljednjih dana konstantan, tj. svakodnevno se prijavi sličan broj  novih slučajeva, između 46 i 52.

Uporedni prikaz širenja pandemije u regiji - undefined

Balkansmedia.org: Uporedni prikaz širenja pandemije u regiji

Na grafikonu 3 vidimo ukupan broj zaraženih, izliječenih i preminulih od COVID-19. Potrebno je naglasiti da ukupan broj približno prikazuje i statistiku u odnosu na ukupan broj stanovnika u jednoj zemlji.  

 

Grafikon 3: Uporedni prikaz širenja pandemije u regiji - undefined

Balkansmedia.org: Grafikon 3: Uporedni prikaz širenja pandemije u regiji

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije