Pratite uporedni prikaz širenja infekcije COVID-19 u zemljama regije

Radiosarajevo.ba
Pratite uporedni prikaz širenja infekcije COVID-19 u zemljama regije
Balkansmedia.org / Grafikon 3 - Statistika COVID-19 u regiji

Posljednjih sedimica krivulje i grafikoni postali su dio naše svakodnevice. Praćenje statistika i trendova rasta i širenja infekcije COVID-19 kroz grafičke prikaze nije više rezervisano samo za stručnjake već je dostupno svima. Naučili smo koja je razlika između eksponencijalnog i linearnog rasta i zadovoljni smo kada vidimo da krivulja koja pripada našoj zemlji raste pod što manjim uglom. 

Stručnjak za bioinformatiku Imer Muhović je za portal Balkansmedia.org uspostavio sistem paralelnog praćenja širenja koronavirusa u zemljama regije Sjeverozapadnog Balkana. Na ovaj način možemo svakodnevno pratiti kako se razvijaju trendovi u svim zemljama, gdje je naša država u odnosu na druge te koliko su djelotvorne mjere u zaštiti od pandemije. 

Na grafikonu 1 možete pratiti kako raste broj zaraženih nakon stotog prijavljenog slučaja. Kao model postavljena je krivulja za Italiju koja raste pod najvećim uglom. 

Statistika COVID-19 u regiji - undefined

Balkansmedia.org: Statistika COVID-19 u regiji

Na grafikonu 2 prikazan je prosječan broj prijavljenih slučajeva na dnevnoj bazi. Vidimo da, kada je u pitanju Bosna i Hercgovina, taj broj je posljednjih dana konstantan, tj. svakodnevno se prijavi sličan broj  novih slučajeva. 

Grafikon 2 - Dnevni prosjek novozaraženih  - undefined

Balkansmedia.org: Grafikon 2 - Dnevni prosjek novozaraženih

Na grafikonu 3 vidimo ukupan broj zaraženih, izliječenih i preminulih od COVID-19. Potrebno je naglasiti da ukupan broj približno prikazuje i statistiku u odnosu na ukupan broj stanovnika u jednoj zemlji. 

Grafikon 3 - Statistika COVID-19 u regiji - undefined

Balkansmedia.org: Grafikon 3 - Statistika COVID-19 u regiji

Na osnovu ovih podataka, zaključak sa danom 11.04. je sljedeći: 

Trenutna situacija je takva da u se stagnacija nastavlja. U proteklih nekoliko dana se i rast novih slučajeva usporio i zaustavio u Srbiji, a u Hrvatskoj, Sloveniji, Albaniji i Crnoj Gori postepeno opada. Kosovo je doživjelo ogroman skok u broju novih slučajeva, mada razlog može biti i to da nisu svi slučajevi od početka bili prijavljeni. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije