Potvrđeno: Rusija napušta Međunarodnu svemirsku stanicu

0
Radiosarajevo.ba
Potvrđeno: Rusija napušta Međunarodnu svemirsku stanicu
FOTO: EPA / ISS

Dmitrij Rogozin, čelnik ruske državne svemirske korporacije Roscosmos, potvrdio je da će se Rusija povući s Međunarodne svemirske stanice nakon 20 godina kontinuirane međunarodne okupacije stanice za orbitalna istraživanja koja sve više stari, javlja Financial Times.

Kraj je ovo decenija saradnje u svemiru, koja prekida značajne veze između ruskih svemirskih napora i ostatka svijeta - posebno NASA-e i Europske svemirske agencije.

Formaliziranje pregovora

"Započinjemo pregovore s našim NASA-inim partnerima, sada ih formaliziramo", rekao je Rogozin novinarima, a citirao FT. "To ne znači da će stanica biti ukinuta i bačena u ocean odmah nakon 2025. Jednostavno ćemo odgovornost za svoj segment predati partnerima."

Vijest dolazi nakon što je video, koji je Rogozin u utorak podijelio na Twitteru, prikazai izgradnju prvog modula ruske svemirske stanice, koji bi trebao biti lansiran u orbitu u sljedećem desetljeću.

"Ako uspijemo orbitirati 2030. godine, u skladu s našim planovima, to bi bio kolosalni uspjeh", rekao je Rogozin.

Kraj priče 

Nakon desetljeća istraživanja, Međunarodna svemirska stanica ima česte kvarove.

Kako su se tokom vikenda proširile glasine da Rusija razmišlja o odlasku, zamjenik premijera te zemlje Yury Borisov primijetio je za državnu novinsku agenciju TASS da "stanje svemirske stanice nije baš na zavidnom nivou", te da su "izvještaji o kvarovima učestali u novije vrijeme".

Vijest označava novo poglavlje u Rusiji koja se distancira od ostatka svijeta što se tiče istraživanja svemira.

Ova zemlja je nedavno potpisala sporazum s Kinom o izgradnji odvojene stanice u mjesečevoj orbiti nakon što je odbila ponude NASA-e za razvoj Gatewaya, stanice sa sličnom namjenom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije