Potresno: Pulmolog opisao kako izgleda tok bolesti kad pacijent ima težak oblik COVID-a

1
Radiosarajevo.ba
Potresno: Pulmolog opisao kako izgleda tok bolesti kad pacijent ima težak oblik COVID-a
Foto: EPA-EFE / Ilustracija (na slici nije prikazana bolnica u BiH)

Poznati pulmolog dr Srđan Lukić, koji živi i radi u Sloveniji, opisao je na svom Twitter nalogu kako može da izgleda tok bolesti kod zaraženog koronavirusom: od blagog, naizgled zanemarljivog kašljucanja do hospitalizacije i suočavanja sa najvećim strahom - strahom od smrti.

"Prvih dana uopšte i ne primećuješ da si se zarazio. Tek poneki kašljuc povremeno. Onda dobiješ povišenu temperaturu. Ok, nije strašno, imaš paracetamol. Biće dovoljno. Za svaki slučaj kažeš ljudima da te izbjegavaju. Nema potrebe da ideš kod ljekara. Temperatura te baš puno smlati", navodi pulmolog dr Lukić, a zatim nastavlja:

"Onda za dan-dva primetiš da ubrzano dišeš. Pogotovo kada odeš do toaleta, osećaš se kao da si pretrčao maraton. Usne su ti malo poplavele, prsti pobijeleli. Ok, ipak je ozbiljnije nego što si mislio. Odeš do ambulante, bris je pozitivan. COVID. A baš si razmišljao da se vakcinišeš."

Sarajevo: Dva muškarca uhapšena zbog teške krađe, jedan krao iz aparata za naplatu parkinga

Sarajevo: Dva muškarca uhapšena zbog teške krađe, jedan krao iz aparata za naplatu parkinga

Dr Lukić dalje opisuje kako virus strmoglavo napreduje, prenosi Blic: "Izraz doktorkinog lica dok gleda tvoj RTG snimak i oksimetar koji ti drži na prstu ne ukazuje da je baš zadovoljna. Kaže da se vidi upala na oba plućna krila, a i saturacija je malo snižena, nikako da priđe do 90 odsto. Šalje te odmah u bolnicu. Tamo malo čekaš ali brzo te smještaju.

Stavljaju ti nosni kateter za kiseonik. Kažu evo, protok od četiri litra, saturacija ti je sada dobra. I stvarno, eno je na 95 odsto. Nekako imaš osećaj da lakše dišeš. Daju ti još neke lijekove, malo te bockaju, ali ok. Nije strašno. Biće sve u redu. Donose ti gusku i lopatu, ali šta sad.

U jutarnjoj viziti je sve OK. Jedino što je doktor rekao da ti malo povećaju protok kiseonika. Sada je na 6 litara. Sestra te potom obilazi na svakih sat vremena. I svaki put povećava protok. Do ručka je dignut na 10 litara. Do večere na 15. Dolazi neka druga doktorka da te vidi", piše ovaj ljekar.

Zatim dodaje da “odjednom primećuješ da ponovo brže dišeš. I otežano, koristiš sve mišiće grudnog koša da produbiš udah. Vazduh lako ulazi u pluća, još lakše izlazi, ali to nije dovoljno jer te organizam tjera da dišeš sve brže. I sve dublje. A ne možeš to da iskontrolišeš. Sada se već plašiš.”

"Ponovo dolazi ona doktorka, ali ovaj put nije sama. Ima nekoliko medicinskih sestara pored nje. Neke poznaješ, obilaze te od jutros. Neke prvi put vidiš. Doktorka ti kaže da stanje nije dobro i da će morati da te intubiraju i priključe na respirator. Trudiš se da ne paničiš.

Pitaš ih da li baš mora? Kažu da ovog momenta to nije apsolutno neophodno, ali da ne očekuju da će situacija ići nabolje, bar ne u sledećim satima. I da je bolje da te intubiraju sada, polako, nego da to rade u pogoršanom stanju, u sred noći, brzinski, bez sedacije i analgezije", objašnjava stanje pacijenata dr Lukić.

"A ako odbiješ intubaciju? Kažu da će ti se disajni mišići u jednom momentu zamoriti i da ti neće pomoći ni visok protok kiseonika. Džabe i 50-60 litara u minuti ako ti se smanji obim disanja. Postoji i mogućnost neinvazivne ventilacije. Za nju moraš biti pri svijesti i sarađivati. Najteži dio promišljanja pacijenta jeste da li će preživjeti, a tako mu je izgledalo daleko dok su na televiziji neprestano govorili da se vakcinišemo, nosimo maske i držimo distancu."

Dalje, doktor Srđan Lukić, opisuje kako izgleda kada gledaš smrt u oči:

"Pitaš da li ćeš preživeti? Doktorka ne odgovara odmah. Razmišlja šta da ti kaže. Kaže ti da je mehanička ventilacija tvoja jedina šansa. Bez nje gotovo sigurno umireš. Mišići će se zamoriti, kiseonik u krvi će se smanjiti i organi će početi da otkazuju, jedan po jedan. Do smrti.

Kaže ti da te mehanička ventilacija ne može izliječiti, ali ti može dati vrijeme. Vreme da se tvoj organizam, uz pomoć lekova, izbori sa COVID-om i njegovim komplikacijama. To vrijeme je sve što ti može ponuditi. Nemaš druge. Prihvataš. I ponovo se sjetiš da si baš razmišljao o vakcini", završava pulmolog dr. Srđan Lukić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije