Posebna kamera pokazala na koji način maska štiti od virusa

Radiosarajevo.ba
Posebna kamera pokazala na koji način maska štiti od virusa
Screenshot / strujanje zraka sa i bez maske

Mit da obična platnena maska ne može zaštiti od koronavirusa često se može čuti kao opravdanje za one koji je ne nose. 

Američka javna televizija PBS objavila je video u kojem su prikazani snimci sačinjeni specijalnom kamerom i koji prikazuju da obična platnena maska, kada je ispravno stavljena, u velikoj mjeri doprinosi zaštiti od virusa

Američki naučnik koji se bavi mehanikom fluida instalirao je kameru koja je u stanju registrovati minimalne promjene u kretanju i temperaturi zraka. Na taj način zabilježene su promjene ispred lica osobe kada ova govori, kašlje ili samo diše. U svakom od slučajeva, nošenje maske usporavalo je i smanjivalo širenje čestica. 

Kamera je takođe prikazala i da način nošenja maske samo preko usta, bez pokrivanja nosa, nema skoro nikakvog efekta, za razliku od pravilnog postavljanja maske preko usta i nosa. 

Ako ispod maske osjetite vlažnost, to je znak da je vaša maska djelotvorna, kaže se u videu. 

Video govori o još jednoj čestoj predrasudi kojoj su skloni protivnici maske - da nostii masku trebaju samo bolesni. S obzirom da je oko trećine slučaja COVID-a asimptomatsko, tj. oboljeli nema nikakve simptome, nošenje maske je pitanje predostrožosti prema sebi i drugima. 

U kombinaciji sa socijalnom distancom i redovnim pranjem ruku, maska je najbolji način zaštite od zaraze. 

Kako se zaključuje u ovom poučnom videu - nošenje maske je novi znak pristojnosti.   

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije