PlayStation 5 bi trebao biti skuplji od očekivanog, poznato i zašto

Radiosarajevo.ba
PlayStation 5 bi trebao biti skuplji od očekivanog, poznato i zašto
Foto: Pixabay / Ilustracija

Cijena Sonyjeve igraće konzole još nije poznata, ali priča se kako bi troškovi razvoja mogli biti veći no što se očekivalo.

U Bloombergu nagađaju kako u Sonyju oklijevaju s objavom cijene nove generacije svoje igraće konzole zbog porasta cijene flash memorije tipova DRAM i NAND, ključnih za glatko funkcioniranje procesora u igraćim konzolama, prenosi tportal.

Potražnja za tim vrstama memorije je porasla jer se koriste u pametnim telefonima, što je dovelo do povećanja cijena, a time i troškova proizvodnje na blizu 450 američkih dolara (više od 792 marke).

To bi moglo značiti kako će cijena PlayStationa 5 biti bliže 499 dolara (skoro 880 maraka), kao što je to bio slučaj s modelima Xbox One i One X.

U Sonyju bi mogli odlučiti prodavati hardver uz manji gubitak kako bi bili konkurentniji u odnosu na druge konzole. Taj su pristup koristili za PS4. Kako je riječ o spekulacijama, treba ih razmatrati s određenom mjerom opreza.

Cijena za PS4 najavljena je tokom februara 2013. godine, oko devet mjeseci prije no što je konzola puštena u prodaju. Zasad na obzoru nema razloga zašto bi se u japanskoj korporaciji odlučili na promjenu taktike.

S druge strane, nagađanja o tome kako će PS5 biti predstavljen početkom februara pokazala su se netačnima. Ako su povećani troškovi zaista problem, u Sonyju bi mogli odgoditi službenu najavu cijene za još neko vrijeme, prenosi tportal pozivajući se na Tech Radar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije