Sony odgovorio na vječito pitanje: Kako se pravilno izgovaraju tipke na joysticku

Radiosarajevo.ba
Sony odgovorio na vječito pitanje: Kako se pravilno izgovaraju tipke na joysticku
Foto: Pixabay.com / Joystick

Sony se uključio u raspravu na Twitteru kako bi jednom zauvijek odgovorio na pitanje kako se zove tipka "X" na njegovom joysticku. Jedna sasvim nevina rasprava na društvenim mrežama tako se poput požara proširila internetom i obuhvatila brojne gamere.

"Kažete li iks ili križić?" jednostavno je pitanje koje je postavio jedan tviteraš te je primio brojne odgovore gamera. Većina njih, kao i mi, spomenutu tipku naziva x (iks), što je zapravo pogrešno. Sa službenog profila PlayStationa za Ujedinjeno Kraljevstvo stigao je i odgovor: "Trokut, krug, križ, kvadrat, ako križ nazivate x, kako onda zovete krug?" Po toj logici, krug bismo jednostavno nazivali prema slovu o.

Međutim, Sonyjev dizajner Teiyu Goto je prije nekoliko godina za 1UP objasnio kako su tipke na kontroleru za PlayStation dobile ime: "Htjeli smo nešto jednostavno što će ljudi zapamtiti pa smo se odlučili za ikone i simbole, a ja sam potom smislio trokut-krug-x-kvadrat kombinaciju. Svakom sam simbolu dao značenje i boju. Trokut označava smjer ili glavu i učinio sam ga zelenim. Kvadrat se odnosi na komad papira, kao izbornik ili dokument, i učinio sam ga ružičastim. Krug i x predstavljaju da ili ne odlučivanje i zato su plavi i crveni."

Čak i sam dizajner tipku naziva x, a ne križ, iako Sony tvrdi suprotno. Što bi tek bilo da znaju da mi i kvadrat zovemo kocka...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije