Korisno / Pet znakova da nešto nije uredu sa baterijom telefona

05. 08. 2019. u 08:47:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 5

Donosimo vam pet pokazatelja da nešto nije u redu s baterijom vašeg smartphona.

Smartphone stalno morate spajati na punjač

Jedan znak po kojem možete provjeriti da je li vaša baterija na izdisaju je kraći radni vijek. Količina energije koju baterija ‘čuva’ zavisi o tome koliko često je koristite, što otprilike znači da ćete nakon nekoliko godina intenzivnog korištenja, htjeli vi to ili ne, morati razmisliti o zamjeni.

Ako se konstantno igrate na telefonu ili gledate videe, brži pad procenta je očekivan i kod ‘zdrave baterije’. Ako vam se telefon isprazni za 50 odsto bez da ste ga koristili pola dana, to je znak stare ili neispravne baterije.

Smartphone se opasno pregrijava pri punjenju

Ako se vaš smartphone pregrijava nezavisno o tome da li ga punite na punjaču ili preko računara, to je znak da nešto nije u redu s baterijom.

Podsjećamo, blagi porast temperature pri punjenju je normalna pojava. Ako vam je uređaj teško držati u ruci od njegove vrućine, isključite ga sa punjača i odmah ga odnesite na servis.

Uređaj radi samo kad se puni

Ako vaš smartphone radi samo kada je spojen na punjač, to je znak da imate probleme s baterijom koja vrlo vjerovatno više uopšte ne radi.

U ovom slučaju je najbolje kupiti zamjensku bateriju ili, ako je ne možete mijenjati sami, zamijenite kod zvaničnog servisera.

Sve je zamrlo

Vjerovatno najočigledniji dokaz da vam nešto nije u redu s baterijom je ako doslovno ne možete da upalite smartphone.

Ako prije ovog vaš uređaj nije slučajno pao sa velike visine ili završio u vodi (a smartfon vam nije otporan na vodu), skoro je sigurno da problem leži u oštećenoj ili prestaroj bateriji.

Telefon radi sve kraće i kraće

Dugi razgovori, dugo gledanje videa, konstanto igranje igrica i ostatak hardverski intenzivnih radnji utiče na dugoročnost baterije i to toliko da korisnika nekoliko puta dnevno tjeraju da poseže za punjačem.

Najjednostavniji odgovor na pitanje kako produžiti vijek baterije je da umjerenije koristite smartphone. Naravno, tu su i puno praktičniji savjeti poput toga da pazite da vam procenat baterije nikad ne zaranja ispod 20 odsto niti ne nadmašuje 80 odsto. Iako ovaj zadatak izgleda kao nemoguća misija, nadolazeća softverska rješenja mogli bi da vam pomognu pri tome, piše cdm.me.

NEMA KOMENTARA