Panasonic otkazao isporuku dijelova Huaweiu

Tanjug
Panasonic otkazao isporuku dijelova Huaweiu
Foto: EPA-EFE / Huawei

Japanska multinacionalna kompanija Panasonic odlučila je da suspenduje isporuku određenih komponenata kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huawei, nakon što su SAD uvele toj kompaniji restrikcije na izvoz.

"Broj proizvoda koji su pogođeni (tom odlukom) je ograničen i teško da će biti ikakvog uticaja na zaradu", tvrdi neimenovani predstavnik Panasonica.

Prema navodima sajta Nikkei Asian Review, komponente koje su u pitanju su povezane sa pametnim telefonima.

Panasonic isporučuje dijelove za telefone Huawei.

Prethodno je danas britanski prizvođač čipova ARM saopštio da se pridržava odluke SAD-a kojom je kineskom Huaweiu blokiran pristup američkoj tehnologiji.

Huawei, kao i Apple i proizvođač čipova Kalkom, koriste ARM-ove šeme za razvijanje procesora za napajanje svojih pametnih telefona.

BBC je ranije danas prenio da je ARM, koji je u vlasništvu japanske Softbanke, naložio svim zaposlenima da obustave sve aktivne ugovore sa Huaweim nakon što su SAD dodale tu kompaniju na "crnu listu" preduzeća sa kojima američke firme ne treba da posluju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije