Ovo je najprodavanija igrica svih vremena: Mjesečno je igra 112 miliona ljudi

Radiosarajevo.ba
Ovo je najprodavanija igrica svih vremena: Mjesečno je igra 112 miliona ljudi
Foto: Ilustracija / Minecraft

Minecraft je zasigurno jedna od najpopularnijih videoigara posljednjih 10 godina, a čini se kako mu popularnost u posljednje vrijeme i dalje raste. Helen Chiang is Microsofta je tako za Business Insider izjavila kako Minecraft ima 112 miliona aktivnih igrača mjesečno, što je 20 miliona više nego u oktobru prošle godine.

Igra koju je razvio Šveđanin Markus Persson, a izdao Mojang još 2011. tako je jedna od najpopularnijih na svijetu uprkos svom "kockastom" izgledu. Chiang to pripisuje kreativnom aspektu igre, zbog kojeg joj se igrači uvijek vraćaju. Brojni modovi i mogućnost da se Minecraft pokrene i na starijim uređajima čine ju lako dostupnom i mlađim igračima.

Radi se o sandbox igri u kojoj igrači mogu stvarati i graditi u 3D kockicama te se boriti. Neki od najpopularnijih modova su svakako Survival i Creative mod.

Minecraft je također jedan od traženijih pojmova na YouTubeu. Iako se u posljednje vrijeme često više piše i govori o Fortniteu i sličnim naslovima, a mjerilo za uspjeh i popularnost videoigre temelji se na podacima gledanosti na streaming platformi Twitch.tv, izgleda kako Minecraft ne ide nigdje te i dalje drži svoju publiku. Minecraft je od maja 2019. ujedno i najprodavanija igra svih vremena sa 176 miliona prodanih primjeraka na svim platformama.

Usporedbe radi, prema dostupnim podacima, podjednak broj ljudi aktivno mjesečno igra Roblox i League of Legends, Fortnite tek nešto više od 70 miliona, dok su jedine igre koje su premašile tu brojku PlayerUnknown's Battlegrounds i Pokemon Go. Postoje i igre koje su iznimno popularne na kineskom tržištu, ali točan podatak o broju aktivnih igrača nije dostupan. Čini se kako ipak nije sve u izgledu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije