Ovo je kontroler za PlayStation 5 – zove se DualSense

Radiosarajevo.ba
Ovo je kontroler za PlayStation 5 – zove se DualSense
Foto: Sony / Kontroler za PS5

Sony je napokon otkrio kontroler za PlayStation 5 konzolu. Više se ne zove DualShock nego DualSense.

Još uvijek ne znamo kako će izgledati konzola PlayStation 5, ali sada smo mrvicu bliže njezinom otkrivanju. Naime, ovo što vidite gore jest prva slika službenog kontrolera same PS5 konzole.

Dakle, službena slika, direktno od samog Sonyja, maločas objavljena na PlayStation Blogu.

Novi kontroler neće se zvati DualShock, kao svi prethodnici. Umjesto toga PS5 gamepad zvat će se DualSense. Promjena naziva prati odmak od klasičnog vibriranja prema haptičkom rješenju koje bi trebalo dostaviti širi spektar različitih senzacija tokom igranja, javlja HCL.

Po pitanju tipki, DualSense ne donosi mnogo novih stvari. Nisu dodane stražnje tipke, a kontroler opet ima simetrično postavljene analogne palice. Međutim, nekoliko je ključnih razlika. Na donjem središnjem dijelu kontrolera nalazi se tipka za isključivanje mikrofona koji će biti integriran u sam kontroler – dakle, za komunikaciju neće biti potreban headset. Tipka s PlayStation logotipom više nije okrugla nego je istaknut samo logotip.

Tipke R1 i L1 sada su lagano nakrivljene prema van i značajno deblje nego na DualShocku 4. Rubovi analognih palica obloženi su mrežastom teksturom.

Tipke na desnoj strani kontrolera više nisu istaknute u bojama. Tipka “Share” sada se zove “Create“. Ta tipka, kao i tipka Options, sada su lagano nakrivljene u stranu.

Kontroler za PS5 - undefined

Foto: Sony: Kontroler za PS5

Možda je najznačajnija promjena u ergonomiji kontrolera, s obzirom da su ručke kontrolera zaobljenije prema unutra, i prema osobnoj procjeni malo duže nego one na DualShocku 4. Primijetit ćete također da dijelovi s analognim palicama više ne “iskaču” iz kontrolera nego je donji središnji dio gotovo pa ravan.

Središnji dio s touchpadom i dalje je prisutan, ali bez teksture. Koristan je novitet taj što kontroler neće imati veliki svjetleći dio na vrhu već će svijetliti samo rubovi uz touchpad. 

Ovo je inače prvi PlayStation kontroler koji će koristiti dvije boje – svijetlo sivu i crnu. Za pretpostaviti je da će i sama konzola slijediti sličnu shemu u dizajnu te da će biti kombinacija tih dvaju boja.

Ako vam se kontroler čini deblji i glomazniji od onoga za PlayStation 4, to je namjerno tako jer je punjiva baterija u njemu veća kako bi kapacitet iste bio dovoljan za sve nove funkcionalnosti koje kontroler donosi (poput integriranog mikrofona).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije