Otkazano lasiranje NASA rakete zbog bizarnog razloga

0
Radisarajevo.ba
Otkazano lasiranje NASA rakete zbog bizarnog razloga
Foto: EPA / Raketa Artemis-1

NASA je odgodila lansiranje svoje kolosalne rakete nove generacije, Space Launch System (SLS), jer se pojavio problem s curenjem motora te prisilio kontrolu leta da odgodi lansiranje za 2. septembar.

NASA-ina divovska raketa nove šestosedmični probni let bez posade oko Mjeseca i natrag, u sklopu prve misije programa američke svemirske agencije Artemis, nasljednika Apolla.

Divovska raketa Space Launch System (SLS) i njena kapsula za posadu Orion trebale bi u petak ponovno pokušati poletjeti iz svemirskog centra Kennedy u Cape Canaveralu na Floridi.

Saznajemo: Podnesena krivična prijava protiv Predraga Bartule

Saznajemo: Podnesena krivična prijava protiv Predraga Bartule

"Kanibalska" solarna oluja će pogoditi Zemlju  - očekuju nas dva uzastopna udara, a evo i kada

"Kanibalska" solarna oluja će pogoditi Zemlju - očekuju nas dva uzastopna udara, a evo i kada

Riječ je o testnom prvom putovanju SLS-Oriona - misije nazvane Artemis I - prije nego što ga NASA ocijeni dovoljno pouzdanim za prijevoz astronauta.

Proglašena najsnažnijom i najkompleksnijom raketom na svijetu, SLS predstavlja najveći novi vertikalni lansirni sustav koji je američka svemirska agencija izgradila otkako je Saturn V letio tokom programa Apollo na Mjesec 1960-ih i 70-ih godina.

Svemirska raketa je polako prebačena na lansirnu rampu ranije ovog mjeseca nakon sedmica završnih priprema i testiranja na zemlji.

NASA objavila kako zvuči crna rupa, poprilično je jezivo

NASA objavila kako zvuči crna rupa, poprilično je jezivo

Prošle sedmice NASA-ini dužnosnici zaključili su pregled spremnosti za let izjavljujući da su svi sistemi spremni za lansiranje.

Otprilike 90 minuta nakon lansiranja, gornji stepen rakete izbacit će Orion iz Zemljine orbite na kurs za 42-dnevni let koji će ga dovesti do unutar 100 km od Mjesečeve površine u sklopu putovanja dugačkog 64.374 km oko Mjeseca i natrag do Zemlje. Očekuje se da će kapsula Orion pasti u Tihi ocean 10. oktobra.

Ako uspije, Artemis I otvorit će put prvoj misiji SLS-Orion s posadom, letu oko Mjeseca nazvanom Artemis II, već 2024., nakon čega će uslijediti putovanje Artemis III na Mjesečevu površinu, prenosi Dnevnik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije