"Kanibalska" solarna oluja će pogoditi Zemlju - očekuju nas dva uzastopna udara, a evo i kada

7
Radiosarajevo.ba
"Kanibalska" solarna oluja će pogoditi Zemlju  - očekuju nas dva uzastopna udara, a evo i kada
Foto: NASA / Sunce

Zemlju očekuju udari višestrukih izbačaja koronalne mase, koji će se u jutarnjim satima 18. augusta spojiti i izazvati solarnu oluju jačine G3.

Sunce je opet nemirno - naredna dva dana neće biti prijatna za Zemlju, jer se ka našoj planeti kreću dvije uzastopne solarne oluje.

Prva je dio serije eksplozija koje su se desile na površini Sunca u ponedjeljak, 15. augusta. Naša zvijezda je pokrenula niz solarnih baklji srednje jačine, a istovremeno je poslala mlaz solarnog vjetra.

Šamar iz Bruxellesa za dvojicu predsjednika: Zaustavljen megaprojekt Vučića i Orbana

Šamar iz Bruxellesa za dvojicu predsjednika: Zaustavljen megaprojekt Vučića i Orbana

Očekivalo se da ova solarna oluja, koja je nastala iz sunčeve pjege pod nazivom AR3078, samo "okrzne" Zemlju, eventualno izazivajući G2 solarnu oluju, ali je samo dan kasnije iz iste regije eruptirala nova solarna baklja - najbrža i najjača u seriji (klase M5).

Početak augusta donosi solarnu oluju: Da li treba da se zabrinemo?

Početak augusta donosi solarnu oluju: Da li treba da se zabrinemo?

Naučnici predviđaju da će Zemlja osjetiti efekte prve solarne oluje u kasnim večernjim satima 17. augusta, a da nas u jutarnjim satima (između 8 i 11) 18. augusta očekuje događaj koji nazivaju "kanibalski izbačaj koronalne mase".

Drugim riječima, kako objašnjava SpaceWeather, drugi izbačaj koronalne mase će sustići i "progutati" prvi, stvarajući mješavinu ta dva. Kanibalski izbačaj koronalne mase sadrži zapletena magnetna polja i komprimovanu plazmu, te može izazvati snažne geomagnetne oluje.

SpaceWeather dodaje da su NOAA prognostičari unapredili očekivanu solarnu oluju sa klase G2 (srednja) na G3 (snažna), kao odgovor na modele agencije NASA koji uzimaju u obzir višestruke udare izbačene koronalne mase 18. augusta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije