Šta će se desiti ukoliko solarna oluja udari u Zemlju?

7
Radiosarajevo.ba
Šta će se desiti ukoliko solarna oluja udari u Zemlju?
Foto: Twitter / Solarna oluja

Jaka solarna oluja mogla bi gurnuti svijet u "internetsku apokalipsu" zbog koje bi veliki dijelovi društva sedmicama ili mjesecima mogli biti izvan mreže, napisala je Sangeetha Abdu Jyothi, docentica na Kalifornijskom sveučilištu u Irvineu, u novom naučnom članku.

"Ono što me je zaista podstaklo na razmišljanje o ovome je da nam je pandemija pokazala da je svijet nepripremljen. Nije postojao protokol za učinkovito rješavanje problema, a isto je i s otpornošću interneta", rekla je Abdu Jyothi za Wired.

Dodala je kako naša infrastruktura nije pripremljena za veliki solarni događaj.

Saznajemo: Podnesena krivična prijava protiv Predraga Bartule

Saznajemo: Podnesena krivična prijava protiv Predraga Bartule

Dio problema je u tome što su ekstremne solarne oluje relativno rijetke.

Naučnici procjenjuju da je vjerojatnost ekstremnog svemirskog vremena koje bi izravno uticalo na Zemlju između 1,6 i 12 posto po desetljeću, prema radu Abdu Jyothi.

Carringtonov događaj

U novijoj historiji zabilježene su samo dvije takve oluje, jedna 1859., a druga 1921.

Raniji incident, poznat kao Carringtonov događaj, stvorio je na Zemlji toliko ozbiljan geomagnetski poremećaj da su se telegrafske žice zapalile, a polarna svjetlost - obično vidljiva samo u blizini polova planeta - mogla se vidjeti u blizini ekvatorijalne Kolumbije.

Dobra vijest je da su lokalne i regionalne internetske veze vjerojatno pod niskim rizikom od oštećenja jer na same optičke kabele ne utiču geomagnetski inducirane struje, navodi se u članku.

Problem s podmorskim internetskim kablovima

Dugi podmorski internetski kablovi su opremljeni repetitorima za pojačavanje optičkog signala, koji su raspoređeni u intervalima od otprilike 50 do 150 kilometara. Ovi repetitori osjetljivi su na geomagnetske struje, a čitavi kablovi mogu postati beskorisni ako se čak i jedan repetitor isključi, tvrdi se u radu.

Ako bi dovoljno podmorskih kabela otkazalo u određenoj regiji, tada bi čitavi kontinenti mogli biti odsječeni jedan od drugog, napisala je Abdu Jyothi.

Štoviše, nacije na visokim geografskim širinama, poput SAD -a i Velike Britanije, daleko su osjetljivije na Sunčevo vrijeme od nacija na nižim geografskim širinama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije