Američka mornarica i partneri: Razvijen solarni avion s 90 dana autonomije

0
Radiosarajevo.ba
Američka mornarica i partneri: Razvijen solarni avion s 90 dana autonomije
Foto: YouTube / Testiranje solarnog aviona koji će biti autonoman u zraku do 90 dana

Zahvaljujući velikim fotonaponskim panelima na krilima, budući avion Mornarice trebao bi biti u stanju da u zraku ostane do 90 dana, potpuno autonomno i da služi za nadzor i izviđanje.

Američka mornarica povjerila je kompaniji Skydweller Aero ugovor vrijedan 5 miliona dolara u sklopu kojeg ova kompanija treba pokazati svoj proizvod – bespilotni solarni avion – u funkcionalnom stanju, piše Bug.hr.

Avion se u ovoj špansko-američkoj kompaniji razvija uz pomoć Mornarice i prema njihovim zahtjevima, a cilj je krajem ove ili početkom sljedeće godine on obavi prvi autonomni let.

Skydweller Aero razvija tehnologije za bespilotne solarne avione koji na krilima imaju velike fotonaponske ploče iz kojih dobivaju energiju za let. Osnova tehnologije razvijena je za projekt Solar Impulse 2, avion koji je na solarni pogon 2015. i 2016. godine obletio cijelu zemaljsku kuglu. Skydweller je 2019. otkupio prava na sve tehnologije iz tog zrakoplova i na temelju njih razvio svoj novi avion.

Ova letjelica, još bez službenog imena, prvi puta je poletjela u decembru prošle godine. Karakteriše je raspon krila od čak 72 metra, masa od oko 2,5 tone, te veliki solarni paneli, površine čak 270 m2, koji proizvode oko 2 kilovata električne energije. U avion se mogu ugraditi i vodikove ćelije za dodatnu sigurnost u snabdijevanju strujom, u slučaju dugotrajnih loših vremenskih neprilika.

Planirano je da bi ovaj avion trebao imati maksimalnu brzinu leta oko 185 km/h, plafon leta od oko 14 kilometara, te nosivost korisnog tereta (radara, kamera i slično) od oko 360 kilograma.

Kao takav, trebao bi biti u stanju letjeti do 90 dana bez potrebe za slijetanjem i nadopunjavanjem baterija. Polijetanje, let i slijetanje izvodili bi se potpuno automatizirano, putem autopilota.

Glavna prednost

Mornarica planira ovakve letjelice koristiti u različitim misijama nadzora ili izviđanja. Za sada nije plan da se avion oprema bilo kakvim naoružanjem, već bi mu glavna prednost bila rijetka potreba za slijetanjem na tlo, ali na bi mogao u svim zadaćama zamijeniti aktualne dronove iz serije Reaper. Skydweller je za razvoj ovog aviona već ranije prikupio oko 32 miliona dolara investicija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije