NASA objavila kako zvuči crna rupa, poprilično je jezivo

0
Radiosarajevo.ba
NASA objavila kako zvuči crna rupa, poprilično je jezivo
Foto: NASA / Crna rupa i NASA

U vakuumu svemira nema mnogo buke, ali NASA je nedavno otkrila da crne rupe ispuštaju zvukove koji podsjećaju na sablasne, nezemaljske jecaje.

NASA je na svom Twitteru objavila audiosnimku jezivih zvukova koji dolaze od valova pritiska iz crne rupe i prolaze kroz skupinu galaksija, prenosi Business Insider.

Evo kako zvuče NASA-e snimke jezovitih zvukova tlaka iz crne rupe koji prolazi kroz galaksije u Perzeju.

Potraga i dalje traje: Roditelji nestale curice Danke (2) ponovo su u policijskoj stanici

Potraga i dalje traje: Roditelji nestale curice Danke (2) ponovo su u policijskoj stanici

Najskuplji teleskop snimio fascinantan pogled: ‘Nikada nismo vidjeli ovakav Jupiter, nevjerojatno‘

Najskuplji teleskop snimio fascinantan pogled: ‘Nikada nismo vidjeli ovakav Jupiter, nevjerojatno‘

"Pogrešna pretpostavka da u svemiru vlada tišina postoji jer je svemir većinom vakuum, kojim ne mogu putovati valovi zvuka. Skupina galaksija ima toliko plinova da smo uspjeli uhvatiti zvukove", objavljeno je na NASA-inom Twitteru.

Taj zvuk, međutim, ljudsko uho ne može čuti jer je predubok. Opservatorij Chandra uhvatio je podatke iz valova u galaksijama u Perzeju, vidljive rendgenom, koji su nalikovali nečujnim zvukovima. NASA je potom prebacila zvuk iz originalnog registra u onaj koji ljudi mogu čuti – što je 144 i 288 kvadrilijuna viša frekvencija od originalne.

NASA je prvi put audio snimku objavila u maju, ali objava od ponedjeljka izazvala je lavinu reakcija.

"Ovo je cool i jako, jako jezovito", napisao je CNN-ov voditelj Jim Sciutto na Twitteru.

Na Twitter profilu za podcast BlindBoy objavljeno je da crna rupa zvuči kao "milijarde duša na mukama", a kanadska glumica Elizabeth Bowen usporedila je zvuk kao "onu scenu u filmu kad neko slučajno naleti na sotonistički kult usred šume".

"Svi pričaju o tome kako je ovo jezivo, ali meni je najstrašnije kako zvuk samo odjednom stane", kaže bloger za astronomiju, Phil Plait.

Kada je prvi put objavila snimku, NASA je također podijelila i malo ugodniju sonifikaciju zvukova od M87, crne rupe čiju fotografiju – prvu crne rupe ikad – je objavio Event Horizon Telescope projekt još 2019. godine.

Taj zvuk također dolazi iz podataka Chandra teleskopa, ali uključuje i audio interpretacije Hubble teleskopa i radiovalove iz astronomskog projekta ALMA u Čileu. Takva kombinacija zahtijevala je više kreativnosti od jednostavne prilagodbe frekvencije, a NASA ju je pretvorila u predivnu glazbu.

Najglasniji dio zvukova iz M87 odgovara najosvjetljenijem dijelu fotografije – tačno onom na kojem se nalazi crna rupa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije