Ogromni ledenjak se odlomio od Antarktika

Radiosarajevo.ba
Ogromni ledenjak se odlomio od Antarktika
Kako su naučnici upozoravali, ogromni ledenjak Larsen C se odvojio od Antarktika. Dug je šest hiljada kvadratnih kilometara.

Ledenjak veličine četiri Londona, već desetak godina pomno prati Evropska svemirska agencija (ESA) kroz projekat posvećen ledenjacima Greenlanda i Antarktika.

Larsen C je bio dio veće ledene plohe nazvane Larsen. Ledene ploče su ravne površine leda koji plutaju na moru pri kraju ledenjaka. Larsen C je debljine 200 metara, s oko 20 metara iznad površine vode. 

Veliki ledeni bregovi prirodno se odvajaju od Antarktika, stoga naučnici to ne povezuju s ljudskim utjecajem na klimatske promjene, no ova je ledena ploča dio antarktičkog poluotoka koji se brzo zagrijao u proteklim desetljećima.

Larsen A i B su se već odvojili u protekle tri decenije. Larsen C neće otići daleko niti će se kretati brzo u početku, ali će stručnjaci morati da je nadgledaju. Sadašnji vjetrovi mogli bi da je poguraju sjeverno od Antarktika, gdje bi predstavljala opasnost po brodove, javlja BBC.

 

 

 

Najveći ledeni brijeg koji se dosad odvojio bio je 11 hiljada kvadratnih kilometara velika ploča Ross, veličine Jamajke, koja se odvojila 2000. godine i čiji su se ostaci zadržali godinama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije