Od zaljubljenika u video igre do milijardera

0
Radiosarajevo.ba
Od zaljubljenika u video igre do milijardera
Foto: EPA-EFE / Elon Musk

Elon Musk ove nedjelje probio se na drugo mjesto liste najbogatijih ljudi na svijetu te je danas težak nevjerovatnih 130 milijardi dolara.

U vrijeme dok su električni automobili bili nekakva egzotika te za njih nije postojalo tržište pokrenuo je Teslu koja je danas daleko najvredniji automobilski brend.

Sa SpaceX-om ostvario je historiju jer je to prva privatna kompanija koja je astronaute odvela na Međunarodnu svemirsku postaju, a zahvaljujući njegovoj svemirskoj kompaniji putovanja u svemir za američke astronaute ponovno kreću s američkog tla.

No mnogi ne znaju kako je sve počelo i kako je Musk uopće započeo svoju karijeru i kada je prvi put počeo programirati i zarađivati, a zanimljivo je da se za programiranje zainteresovao - igranjem video igara.

Sve je počelo kada ga je kao dijete otac poveo na putovanje iz Južnoafričke republike u SAD. Tada su odsjedali u hotelima, a gotovo svi su imali arcade s videoigrama - svaki put kada bi došli u novi hotel, Musk se odmah prihvatio igranja.

Uživanje u igrama ubrzo je preraslo u nešto više: "Zbog njih sam poželio da naučim da programiram. Mislio sam da bih mogao napraviti sopstvene igre", rekao je Musk, a prenosi b92.

Kada je dobio računar Commodore s uputstvima kako programirati u programskom jeziku BASIC, odmah se bacio na posao i naučio je da programira.

Iako još dijete, s programiranjem nije imao nikakvih problema pa je već s 12 godina napravio svoju igru za PC-je Blastar koju je prodao jednom časopisu za 500 dolara.

Ljubav prema igrama pretvorila se u ljubav prema kodiranju te je 11 godina nakon što je zaradio prvi novac od nula i jedinica s bratom pokrenuo kompaniju Zip2 koja je nudila usluge gradskih vodiča, karata i žutih stranica, a za koju je najveći dio kodiranja odradio upravo on.

Kompaniju su prodali Compaqu za ozbiljan novac, više od 300 miliona dolara, a s tim je novcem pokrenuo X.com koji je, nakon spajanja s kompanijom Confinity postao - PayPal.

Kao što je dobro poznato, 2002. eBay je preuzeo PayPal za 1,5 milijardi dolara. Za ostalo možemo reći da je historija te je Elon od dječaka zaljubljenog u video igre postao drugi najbogatiji čovjek na svijetu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije