Novi detalji oko misterioznog NLO: Šta je američki vojni pilot vidio na nebu iznad Meksičkog zaljeva

0
Radiosarajevo.ba
Novi detalji oko misterioznog NLO: Šta je američki vojni pilot vidio na nebu iznad Meksičkog zaljeva
Foto: Screenshot / Insert iz videa američke mornarice

Službeni dokumenti potvrđuju da je pilot Air Forcea imao vrlo neobičan susret s neidentificiranim letećim objektom iznad Meksičkog zaljeva prošle godine, iako mnoga pitanja ostaju neriješena, prenosi portal The War Zone.

Naime, skinuta je oznaka tajnosti s bizarnog susreta pilota zračnih snaga SAD-a, koji je izjavio da je vidio nešto što nije mogao s lakoćom identificirati, ali je bilo 'veličine i oblika' Apollo svemirske letjelice. Dogodilo se to tokom leta iz zračne baze Eglin na Floridi.

Još tri neidentificirana objekta su se pojavila na radaru tokom incidenta, o kojemu je prvi javno govorio kongresmen s Floride Matt Gaetz prošloga ljeta.

Prof. dr. Jasmin Ahić: Rusija vodi "specijalni rat", Zapadni Balkan im je posebna meta

Prof. dr. Jasmin Ahić: Rusija vodi "specijalni rat", Zapadni Balkan im je posebna meta

Pozivajući se na Zakon o pravim na pristup informacijama, Abbas Michael Dharamsey, nezavisni istražitelj, došao je u posjed dokumenata o incidentu koji se dogodio 26. kanuara 2023. blizu obale Floride.

Dharamsey je dobio četiri obavještajna izvještaja o incidentu, koja su prošla strogu redakturu. U izvještaju je bio i crtež nacrtan rukom onoga što pilot tvrdi da je vidio, kao i neklasificirani sažetak incidenta. Air Force je poručio Dharamseyu da postoji i video snimka incidenta, ali su je zadržali pozivajući se na zaštitu nacionalne sigurnosti.

Crtež prikazuje široki objekt u obliku kruške. Napomene na crtežu govore da je s jedne strane metalne boje, a druge strane sive. Središnji dio bio je narančasto crvenkast. Čini se da na dnu piše 'blurry air' (mutni zrak), ali 'bez dima'. Crtež je u skladu s opisom u neklasificiranom sažetku.

Nakon što je Pentagon potvrdio autentičnost: Progovorio pilot koji je snimio NLO

Nakon što je Pentagon potvrdio autentičnost: Progovorio pilot koji je snimio NLO

"Neidentificirani leteći objekt (označen kao UAP-1) sliči svemirskoj letjelici Apollo po veličini i obliku s narančasto-crvenkasto osvijetljenim zaobljenim dnom i gornjim dijelom u obliku trodimenzionalnog stošca koji se sastoji od ‘metalno sivih segmenata ploče", stajalo je u izvještaju.

Opis ima određenu sličnost sa zapovjednim i servisnim modulima korištenima tokom misije Apollo na Mjesec u kasnim 1960-im i ranim 1970-im godinama: "Pilot Air Forcea je preko radara uočio četiri neidentificirana leteća fenomena (UAP). Nakon što im se približio, uspio je uspostaviti vizualni kontakt i upotrijebiti senzore kako bi snimio jednog od njih. Ostala tri su detektirana na radaru, ali nisu snimljena. UAP je letio na visini od oko 4,876 metara. Drugi i treći UAP su zabilježeni na visini između 5181 i 5486 metara. Četvrti objekt se izgubio na radaru te nije zabilježena njegova pozicija. Brzina letenja nije zabilježena niti za jedan objekt. Valja napomenuti da se nakon približavanja objektu UAP-1 na udaljenosti od 1219 metara, radar pokvario i onemogućen mu je rad do kraja leta. Istraga je pokazala da se aktivirao prekidač, ali tehničari za održavanje nisu uspjeli dijagnosticirati kakav je kvar bio."

U novim dokumentima o incidentu ne spominje se kvar bilo kojeg senzora u avionu osim radara. U sažetku se ne spominje kojim tipom aviona je letio pilot, piše Jutarnji, iako se ranije govorilo da je riječ o nevidljivom lovcu F-22 Raptor.

Avion F-22 nema integrirani infracrveni sistem za pretraživanje i praćenje (IRST), ali ima AN/AAR-56 sistem upozorenja o približavanju raketa (PMAWS), koji uključuje niz infracrvenih senzora postavljenih oko aviona koji mogu dati sferično upozorenje o nadolazećim projektilima i sličnim situacijama. U članku se naglašava da se ne može sa sigurnošću tvrditi da je u incidentu doista sudjelovao F-22 Raptor. Na saslušanju 2023. godine zastupnik Gaetz je rekao da je s dvoje kolega zastupnika u Kongresu otputovao u bazu Eglin kako bi dobio više informacija.

"Tražili smo dokaze koje je letačka posada snimila i sve radarske slike. Isprva nam nije omogućen pristup, ali smo kasnije vidjeli fotografiju i susreli se s jednim članom posade", rekao je.

"Na fotografiji je bilo nešto što nisam mogao povezati ni s čim što je stvorila ljudska ruka, bilo iz Sjedinjenih Država ili neke druge države, a poprilično sam informiran jer sam služio u Odboru za oružane snage sedam godina. Bio sam i član komisije koje nadzire rad DARPA-e (agenciju za naredna obrambena istraživanja). Zapovjedni i servisni modul Apolla je dužine 10 metara, a širine 4 metra. U četiri obavještajna izvješća koje je objavio Dharamsey, u rijetkim dijelovima teksta koji nisu prošli redakturu, stoji upozorenje ‘obavještajni podaci nisu detaljno i do kraja ocijenjeni‘."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije