Nova turistička atrakcija: U Dubai stiže leteći taksi, ovo su detalji

0
Radiosarajevo.ba
Nova turistička atrakcija: U Dubai stiže leteći taksi, ovo su detalji
FOTO: AA / Leteći taxi

Brojnim atrakcijama u Dubaiju uskoro će se dodati i još jedna - vožnja letećim taksijima.

Kompanija za razvoj ovakvih letjelica Joby Aviation i Ujedinjeni Arapski Emirati potpisali su dogovor o pokretanju takvog zračnog servisa, a dogovorili su se kako će sljedećih šest godina nad Dubaijem letjeli samo i isključivo Jobyjevi zračni taksiji. Nakon prvog leta s pilotom prošle godine, Joby Aviation održao je i demonstraciju svojih letjelica i tehnologije u New Yorku. Ako se ispune njihovi ambiciozni planovi, već sljedeće godine trebali bi početi s pružanjem usluge prijevoza u svojim zračnim taksijima na području Velike Jabuke.

Iste godine planiraju i svoje početne operacije na području Dubaija, dok su 2026. označili kao godinu u kojoj će početi s pružanjem komercijalne usluge prijevoza putem zračnih taksija.

Jeziva smrt u SAD: Djevojčicu progutala rupa u pijesku na plaži

Jeziva smrt u SAD: Djevojčicu progutala rupa u pijesku na plaži

Čast nam je biti partner vlade Dubaija u demonstraciji vrijednosti održivog zračnog prijevoza u svijetu. Današnji važan dogovor odnosi se na sve tri opcije nužne za uspješno lansiranje servisa zračnih taksija - konačan put do samih operacija, dobro postavljena infrastruktura podržana s partnerima i letjelica kapaciteta i dosega s kojom se mogu ostvariti značajna putovanja, rekao je nakon potpisivanja ugovora osnivač i izvršni direktor Joby Aviationa JoeBen Bivert.

Nakon Dubaija, Bivert kaže kako namjeravaju nastaviti sa širenjem svojih operacija i na druge dijelove UAE-a. Ugovor koji im jamči ekskluzivnost prilično je zanimljiv jer su Ujedinjeni Arapski Emirati ranije potpisali ugovore i s drugim operaterima zračnih taksija poput Archer Aviationa, no te će se kompanije sada morati okrenuti drugim gradovima ove zemlje jer neće moći poslovati u Dubaiju.

Dva "leteća automobila" dobila dozvole za testne letove u Sjedinjenim Američkim Državama

Dva "leteća automobila" dobila dozvole za testne letove u Sjedinjenim Američkim Državama

Jobyjevi zračni taksiji su eVTOL letjelice, odnosno mogu polijetati i slijetati vertikalno, tako da im ne treba pravi aerodrom, već neka vrsta helidroma. U modelima koji će letjeti iznad ulica Dubaija te bi trebali povezivati zračnu luku s nekoliko kvartova, ima mjesta za pilota i 4 putnika. Maksimalna brzina leta iznosi čak 320 km/h te bi ova letjelica trebala skratiti put od 45 minuta na samo desetak minuta, piše Dnevnik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije