Njemačka vlada otvorila nalog na TikToku. Pogledajte prvu objavu

0
Radiosarajevo.ba
Njemačka vlada otvorila nalog na TikToku. Pogledajte prvu objavu
Foto: Pexels / Tik Tok

Njemačka vlada je otvorila svoj prvi kanal na Tiktoku, i to prije svega usmjeren na aktivnosti kancelara Olafa Scholz. Vlada preko aplikacije za kratke video snimke prije svega želi da dopre do mladih koji jedva da još koriste tradicionalne medije.

Preko naloga @TeamBundeskanzler moći će da se zaviri iza kulisa svakodnevice vlade, rekao je njen portparol Steffen Hebestreit.

Tiktok u Njemačkoj ima više od 20 miliona korisnika. Među stanovništvom od 14 do 25 godina je najpopularnija aplikacija, prema jednom istraživanju s kraja 2022.

Poslano pismo EUFOR-u, PIC-u, OHR-u i EU: 'Rasporedite NATO snage na granici BiH i Srbije'

Poslano pismo EUFOR-u, PIC-u, OHR-u i EU: 'Rasporedite NATO snage na granici BiH i Srbije'

Scholz je na X.com-u, bivšem Twitueru, u ponedjeljak napisao da se na snimcima na Tiktoku neće vidjeti kako pleše. "Obećavam."

Nedavno je nekoliko vodećih svjetskih političara pokrenulo sopstvene Tiktok kanale, a među njima su i predsjednici SAD i Francuske Joe Biden i Emmanuel Macron.

Koje podatke o korisnicima prikuplja TikTok?

Koje podatke o korisnicima prikuplja TikTok?

Njemačka vlada je u prvo vrijeme isključila moguć́nost da se kancelar pridruži društvenoj mreži kojom upravlja kineska kompanija.

Sada se u vladinim krugovima govori da su pažljivo odmjerili kritike koje se "s pravom" upućuju Tiktoku.

Navode da je u borbi protiv pokušaja manipulacija i dezinformacija iz inostranstva važno korisnicima pružiti pouzdane i relevantne informacije. Zato su odlučili da budu i na Tiktoku.

Istovremeno, za nalog koji je vlada otvorila važe posebne mjere sigurnosti, na primjer upotreba uređaja koji nemaju pristup internim podacima. Zvaničnici vladinog odjeljenja zaduženog za medije ne smiju da koriste Tiktok na službenim uređajima.

Političari više stranaka, pa i Scholzove Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD), još prošlog mjeseca su se izjasnili za oštre mjere protiv Tiktoka. Razlog je što na aplikaciji nema zaštite podataka, a strahuje se i od špijunaže.

Jens Zimmermann, ekspert za digitalnu tehniku SPD, rekao je za list Handelsblatt da Savezni zavod za sigurnost informacione tehnike "može da izda opšte obavezujuće zabrane za korištenje (Tiktoka) u saveznoj administraciji".

Ralf Stenger, isto socijaldemokrata, kazao je da zaposlenima u sigurnosnim institucijama treba ograničiti i privatnu upotrebu kineske aplikacije, piše dpa.

@teambundeskanzler

Wir sind genauso überrascht wie ihr! (Und ja, der Bundeskanzler ist jetzt wirklich auf TikTok) #Bundeskanzler #Kanzler #OlafScholz

♬ The Funny Bassoon - Eitan Epstein Music

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije