Naučnici zabrinuti: Na Zemlju iz Marsove orbite došla šifrirana poruka

0
Radiosarajevo.ba
Naučnici zabrinuti: Na Zemlju iz Marsove orbite došla šifrirana poruka
Foto: technopixel.org / Ilustracija

Posljednjih dana maja je letjelica Trace Gas Orbiter (TGO), koja kruži u Marsovoj orbiti, poslala na Zemlju kodiranu poruku kako bi se simulirala potencijalna komunikacija napredne izvanzemaljske civilizacije.

Bilo je potrebno 16 minuta da radioporuka na Zemlju stigne s Marsa, trenutno udaljenog gotovo 300 miliona kilometara od nas.

Poruku je uhvatilo nekoliko radioteleskopa na Zemlji, uključujući Allen Telescope Array Instituta SETI u Kaliforniji i opservatorij Green Bank u Zapadnoj Virginiji.

Regionalna inspekcija izdala upozorenje: U ovim automobilima uočeni su problemi, javite se trgovcu!

Regionalna inspekcija izdala upozorenje: U ovim automobilima uočeni su problemi, javite se trgovcu!

"Ova vrsta eksperimenta je odavno potrebna. Tragali smo za izvanzemaljskim signalima više od 60 godina, ali nikada nismo razmišljali o tome kako bi izgledalo primanje i dekodiranje takvog signala", rekao je za New Scientist Franck Marchis s Instituta SETI u Kaliforniji, koji je koordinirao eksperiment.

Projekt "Sign in Space" osmislila je italijanska umjetnica Daniela de Paulis, a cilj je bio procijeniti kako bi ljudi mogli reagirati ako ikada uhvatimo radiosignal izvanzemaljske civilizacije. Istovremeno, međunarodni tim astronoma planira pomoću najvećeg radioteleskopa na svijetu, FAST-a u Kini, poslati novu digitalnu poruku izvanzemaljskim civilizacijama, što je izazvalo rasprave među naučnicima.

"Ovo još nikad nije isprobano": Pogledajte prvi prijenos uživo sa Marsa

"Ovo još nikad nije isprobano": Pogledajte prvi prijenos uživo sa Marsa

Program SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) obuhvaća brojna istraživanja u kojima se uz pomoć radioteleskopa proučavaju obližnje, ali i udaljene zvijezde u potrazi za signalima koji bi mogli upućivati na inteligentni život.

Počeo je 1960. godine kada je američki astronom Frank Drake (1930. - 2022.) u blizini mjesta Green Bank u Zapadnoj Virginiji postavio 25-metarski radioteleskop i usmjerio ga prema zvijezdama Epsilon Eridani i Tau Ceti koje su od Zemlje udaljene 11 svjetlosnih godina. Drake je tragao za signalima inteligentnog života, ali tokom četveromjesečnog projekta to mu nije pošlo za rukom.

U Mountain Viewu u Kaliforniji 1984. godine osnovan je Institut SETI, neprofitna istraživačka organizacija čija je misija istražiti, razumjeti i objasniti podrijeklo i prirodu života u svemiru.

NASA-in rover snimio je nešto neobično na Marsu. To je sad nestalo

NASA-in rover snimio je nešto neobično na Marsu. To je sad nestalo

Poruku Beacon in the Galaxy (BITG) osmislili su Jonathan Jiang i njegovi kolege iz NASA-ina Jet Propulsion Laboratoryja.

Predložena poruka uključuje osnovne matematičke i fizikalne koncepte koji bi trebali poslužiti kao univerzalna sredstva komunikacije. Također uključuje malu simpatičnu grafiku dva ljudska bića s lekcijom iz anatomije i pojedinostima DNK, periodni sistem elemenata i poziv na odgovor. "Čovječanstvo, prema nama, ima uvjerljivu priču i želju da upozna druge, a sad ima i priliku za to", rekao je Jiang.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije