"Ovo još nikad nije isprobano": Pogledajte prvi prijenos uživo sa Marsa

0
Radiosarajevo.ba
"Ovo još nikad nije isprobano": Pogledajte prvi prijenos uživo sa Marsa
Foto: Printscreen / Planeta Mars

Europska svemirska agencija (ESA) objavila je prvi prijenos uživo s Marsa. Prva fotografija uživo stigla je s Mars Expressa koji obilazi ovaj planet.

Fotografije koje su stizale uživo prikazivale su tamnu stranu Crvenog planeta

Mars Express dijelio je nove slike sa Zemljom svakih 50 sekundi, a nalazio se na više od 17 kilometara visine iznad površine Marsa. ESA je priredila prijenos uživo kao proslavu 20. rođendana Mars Expressa, sonde koja je trebala trajati svega dvije godine.

Savez smanjio kaznu Ismiru Mirviću, FK Sarajevo definitivno ostao bez bodova

Savez smanjio kaznu Ismiru Mirviću, FK Sarajevo definitivno ostao bez bodova

Ranije su se već ogradili kako će biti riječ o slikama slabe kvalitete jer je riječ o staroj opremi, navodi NPR, prenosi 24sata.hr. 

"To je stara kamera, izvorno planirana za inženjerske svrhe, na udaljenosti od gotovo tri miliona kilometara od Zemlje i ovo još nije isprobano. Da budemo iskreni, nismo 100 posto sigurni da će raditi, ali smo optimistični. Obično vidimo slike s Marsa i znamo da su snimljene prije nekoliko dana. Uzbuđen sam vidjeti Mars kakav je trenutno", objasnio je ranije James Godfrey, voditelj operacija svemirskih letjelica u ESA-inu centru za kontrolu misije u Darmstadtu u Njemačkoj. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije