Naučnici u morskim dubinama pronašli 'čudovište' sa 20 krakova: 'Molim vas ne dirajte to'

0
Radiosarajevo.ba
Naučnici u morskim dubinama pronašli 'čudovište' sa 20 krakova: 'Molim vas ne dirajte to'
Foto: Pexels / Ilustracija

Nedavno je naučna zajednica bila uzbuđena zbog otkrića nove vrste morskog stvorenja koje izaziva strahopoštovanje.

Otkriveno je da morski biolozi, tokom serije ekspedicija kroz Južni okean između 2008. i 2017. godine, otkrivaju neobične morske organizme poznate kao Promachocrinus ili antarktičko perje. Iako podsjećaju na druge beskičmenjake, ova stvorenja, koja plivaju na veoma velikim dubinama i imaju izvanredan izgled, imaju impresivne dimenzije.

Otkriveno je osam potpuno posebnih vrsta na ovim ekspedicijama, uključujući četiri koje dosad nisu bile poznate naučnicima. Jedna od ovih novootkrivenih vrsta nazvana je Promachocrinus fragarius ili antarktička pernata zvijezda jagode, nazvana zbog svog tijela koje podsjeća na jagodu i 20 krakova.

Sead Turčalo: 'Kako Rusija podstiče poricanje genocida u Srebrenici i balkansku nestabilnost'

Sead Turčalo: 'Kako Rusija podstiče poricanje genocida u Srebrenici i balkansku nestabilnost'

Stvorenje, koje izgledom podsjeća na nešto iz filma Alien, pokazuje varijacije u boji i izgledu krakova. Naučnici su ga identificirali kao novu vrstu na temelju oblika tijela i analize DNK.

Ovo otkriće je izazvalo značajan interes na društvenim mrežama, gdje su mnogi izrazili svoje iznenađenje i fascinaciju ovim morskim čudom. Mnogi su se šalili na račun izgleda ovog neobičnog stvorenja, uspoređujući ga s vanzemaljcima i neobičnim jagodama.

Promachocrinus fragarius

"Molim vas ne dirajte to, ostavite ga gdje je", "Izgleda kao alien iz filmova", "Nemojte ništa raditi s njim molim vas, nemojte da nam se osveti", neki su od komentara na ovo neobično biće, javlja Klik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije