Naučnici planiraju napraviti najsnažniji laser na svijetu

0
Radiosarajevo.ba
Naučnici planiraju napraviti najsnažniji laser na svijetu
Foto: Pexels / Laser/Ilustracija

Najsnažniji laser na svijetu sintagma koji se trenutno povezuje s postrojenjem National Ignition Facility, američkog instituta Lawrence Livermore National Laboratory, služi za paljenje fuzijskih reakcija u procesu istraživanja nuklearne fuzije kao potencijalnog izvora čiste energije.

Međutim, taj laserski sklop mogao bi pasti u sjenu novog, koji planiraju finansirati britanske vlasti. Institucija Central Laser Facility (CLF) dobila je 85 miliona funti (više od 192 miliona KM) od organizacije UK Research and Innovation (UKRI), a iskoristit će ih za izradu novog najsnažnijeg lasera na svijetu.

U sklopu projekta nastat će laser Vulcan 20-20, smješten u laboratoriju Rutherford Appleton u blizini Oxforda. Najave kažu da će ovaj laser biti čak 100 puta sjajniji od svoje prethodnika, odnosno da će biti "milion milijardi puta sjajniji od najsjajnijih Sunčevih zraka u Sahari".

Djevojka pojela podgrijanu supu, pa ostala paralizovana: Doktori otkrili šta se desilo

Djevojka pojela podgrijanu supu, pa ostala paralizovana: Doktori otkrili šta se desilo

Laser Vulcan 20-20 nazvan je tako jer će njegov glavni sklop biti u stanju proizvesti lasersku zraku snage 20 PW (petavata, odnosno 20x1015 W), uz još osam pomoćnih zraka, ukupne izlazne energije do 20 KJ. To je snaga 20 puta veća od one u postojećem postrojenju CLF-a, izgrađenom još 1997. godine. Nadogradnja postojećih sistema i izgradnja novih potrajat će oko šest godina.

Novi će, dakle, najsnažniji laser na svijetu poslužiti primarno za naučna istraživanja kakva se trenutno ne mogu izvoditi. Naučnicima će pomoći u razumijevanju i širenju znanja u više područja, kao što su razni astrofizički fenomeni poput supernova ili solarnih baklji, pa sve do nuklearne fuzije kao izvora energije.

Ako prepoznate barem 7 od 10 predmeta sa slika možete se smatrati starijom osobom

Ako prepoznate barem 7 od 10 predmeta sa slika možete se smatrati starijom osobom

Neki od planiranih eksperimenata, koji će se provoditi novim laserima, uključuju stvaranje parova čestica materije i antimaterije uz pomoć vrlo snažnog elektromagnetskog polja, kakvo se inače može naći samo u dalekom svemiru.

Proučavat će se i nova metoda ubrzavanja čestica za primjenu u nuklearnoj medicini, primarno ionskoj radioterapiji za liječenje karcinoma, piše Bug.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije