Rusija tvrdi da ima novo lasersko oružje: "Može spržiti dron i već je u Ukrajini"

1
Hina
Rusija tvrdi da ima novo lasersko oružje: "Može spržiti dron i već je u Ukrajini"
Foto: PrtScr / Sun / Zadira, novi ruski sistem oružja

Rusija je danas otkrila da u Ukrajini koristi novu generaciju snažnog laserskog oružja za spaljivanje dronova te da razmješta tajno oružje kako bi se suprotstavila velikoj količini zapadnog oružja koje se isporučuje toj susjednoj zemlji.

Predsjednik Vladimir Putin predstavio je 2018. godine niz novog oružja uključujući novu interkontinentalnu balističku raketu, nuklearne podvodne dronove, nadzvučno oružje i novo lasersko oružje. No malo toga se zna o novom laserskom oružju. Putin je spomenuo jedno od njih - Peresvet, nazvano po srednjovjekovnom ruskom pravoslavnom monahu Aleksandru Peresvetu, koji je ubijen u borbi.

Jurij Borisov, zamjenik premijera zadužen za vojni razvoj, rekao je na konferenciji u Moskvi da je Peresvet već raspoređen i da bi mogao zaslijepiti satelite do 1500 kilometara iznad Zemlje. Dodao je da već postoje snažniji ruski sistemi od Peresveta, koji mogu spržiti dronove i drugu opremu. Borisov je rekao da je jučer provedeno testiranje oružja kojim je dron udaljen pet kilometara spržen u roku od pet sekundi.

Bravo, kapitenu: Edin Džeko proglašen za najutjecajnijeg igrača u Turskoj

Bravo, kapitenu: Edin Džeko proglašen za najutjecajnijeg igrača u Turskoj

"Ako Peresvet može zaslijepiti, onda nova generacija laserskog oružja dovodi do fizičkog uništenja mete - toplinskog uništenja, one izgaraju", rekao je Borisov za rusku državnu televiziju.

Na upit koristi li se takvo oružje u Ukrajini, Borisov je rekao: "Da. Prvi prototipovi ondje se već koriste." Rekao je da je oružje nazvano Zadira.

Gotovo se ništa ne zna o Zadiri, no ruski mediji su 2017. objavili da je ruska državna nuklearna korporacija Rosatom pomogla u razvoju tog oružja u sklopu programa za stvaranje oružja na novim fizičkim principima, poznatih pod ruskim akronimom ONFP.

Putinova invazija na Ukrajinu 24. februara ilustrirala je granice ruskih postsovjetskih konvencionalnih oružanih snaga, iako Putin tvrdi da se "specijalna vojna operacija" provodi po planu i da će postići sve ciljeve Moskve.

Sjedinjene Države isključile su slanje vlastitih ili NATO-ovih snaga u Ukrajinu, ali Washington i njegovi saveznici Kijevu šalju oružje vrijedno više milijardi dolara poput bespilotnih letjelica, haubica, protuzračnih projektila Stinger i protutenkovskih projektila Javelin.

Korištenje lasera za zasljepljivanje satelita ili njihovo spaljivanje nekoć je bila fantazija iz područja znanstvene fantastike, ali velike sile poput Sjedinjenih Država, Kine i Rusije godinama rade na varijantama takvog oružja. CNN je 2017. godine objavio snimku testiranja američkog laserskog oružja.

Osim prednosti u konvencionalnom ratovanju, zasljepljujući izviđački sistemi imaju i strateški utjecaj jer se sateliti koriste za praćenje interkontinentalnih balističkih projektila koji nose nuklearno oružje.

Borisov je rekao da se upravo vratio iz Sarova, zatvorenog grada u regiji Nižnji Novgorod nekoć poznatog kao Arzamas-16 jer je bio toliko tajan, a koji je središte istraživanja ruskog nuklearnog oružja. Izjavio je da će nova generacija laserskog oružja u konačnici zamijeniti konvencionalno oružje.

"Ovo nije neka egzotična ideja; to je stvarnost", rekao je Borisov.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije